• Morena, heš! Vitaj, jar!

          •  

            Morena, heš, 

            do potoka bež! 

             Vyniesli sme Morenu z dediny,  

            priniesli sme jar novú do dediny. 

            Bodaj by Morena tak dlho spala,  

            aby nám zase dlho pokoj dala.  

             

            Nastal čas, keď všetci dychtivo očakávame koniec chladnej zimy a čoraz častejšie túžime po jarných teplých lúčoch slnka. Vzhľadom na to, že naša základná škola v rámci svojej profilácie zdôrazňuje aj významné postavenie regionálnej výchovy v systéme školstva, pravidelne sa nechávame inšpirovať zvykmi našich predkov.

            Symbolickým vynesením Moreny, ktorá má moc magicky privolať jar a zvíťaziť nad nekonečným chladom, sme sa tak všetci dňa 22. marca rozlúčili so zimným obdobím. Náš sprievod smeroval k obecnému úradu a za spevu piesní sme strážkyňu chorôb, noci a večného sna priniesli až k miestnej riečke. Tam už sme tradične odovzdali zapálenú Morenu toku rieky, aby prenechala miesto Vesne, bohyni jari, ktorú symbolizovali stužkami ozdobené halúzky. Sychravá zima teda v tomto roku skončila a my sa už tešíme na zeleň v našich poliach a na radosť v našich srdciach.

            Morena, heš! Vitaj, jar! 

          • Ponožková výzva aj tento rok pripomínala inakosť

          • 21. marec  je  Svetový deň Downovho syndrómu. Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS sme v našej škole vyjadrili aj my, a to nielen podporou na sociálnych sieťach. 

            Všetci sme rozdielni a zároveň rovnakí.  Byť iný, je normálne! Zaslúžime si rovnaké príležitosti, zaobchádzanie aj miesto v spoločnosti. Zahodili sme stereotypy, spojili naše odlišnosti a vykročili spoločne k inklúzii. Aj takto symbolicky, obutím dvoch odlišných ponožiek. 

            Náš svet je predsa založený na rozmanitosti. Nikto z nás nie je horší, nikto z nás nie je lepší. V tejto rozmanitosti platí jediný princíp – ROVNOSŤ. Ďakujeme všetkým, že sme spoločne v triedach podporili rovnosť a inklúziu tým, že si deti dnes obuli rozdielne ponožky, lebo súhlasíme a vedieme ich k tomu, že rozmanitosť je podstatou všetkých vecí.

          • Od učiteľky k povestiam

          • Dňa 21. 3. 2024 sa štvrtáci zúčastnili besedy so spisovateľkou Renátou Matúškovou v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Pochádza z Holíča a v súčasnosti pracuje ako učiteľka prvého stupňa základnej školy v Bratislave. Jej krátke povesti pravidelne vychádzajú v časopise Fifík a ich výber už uzrel svetlo sveta aj ako samostatná kniha. Žiaci si odniesli krásne zážitky a ktovie, možno sa rozprávanie o zaujímavom živote pani Matúškovej stane raz inšpiráciou, ktorá bude smerovať životy aj našich žiakov. Možnosť zakúpiť si knihy priamo od spisovateľky bola pre nás už len bonusom...

          • Jules Verne inšpiráciou

          • Žiaci druhého stupňa sa v knižnici vybrali za dobrodružstvom. Mnohí z nich už poznajú meno Jules Verne. Vedia tiež, že dobrodružná literatúra je plná napätia a nečakaných zauzlení. Odvážny hrdina v nevšednom prostredí zdoláva rôzne nástrahy a čelí nebezpečenstvám. Po prečítaní úryvku z knihy Päť týždňov v balóne sa zahrali na spisovateľov aj naši žiaci. S rébusmi a tvorivými úlohami sa popasovali statočne. Ich fantáziu a originalitu by určite ocenil aj sám Jules Verne. 

          • Kde niet poznania minulosti, nemôže byť vízia budúcnosti

          • Kým naši deviataci bojovali so štátnym testovaním, zvyšní žiaci si v Detve rozširovali svoje obzory. 20. 3. 2024 sa zúčastnili veľmi pekne pripravenej výstavy z oblasti regionálnej histórie s názvom Detva na starých fotografiách. Pri príprave výstavy sa organizátori inšpirovali heslom významného etnografa Jána Lazoríka: „Najprv poznaj svoje rodisko, až potom San Francisco“.

            Podujatie navštívilo takmer 200 žiakov základných škôl, a medzi mnohými aj naši druhostupniari. Výkladom im bolo sprostredkované, ako sa žilo v Detve a v priľahlých lazníckych osadách na začiatku 20. storočia. V rámci výstavy potom žiaci na fotografiách hľadali vybrané javy tradičnej kultúry a zároveň vypĺňali pracovné listy. Takto netradične tak mohli nahliadnuť do života našich predkov. Veď veľmi dobre vieme, že kde niet poznania minulosti, nemôže byť vízia budúcnosti. (Sabatier)

          • Školská knižnica bola plná hier, rozprávok, pokladov a povestí

          • Školskú knižnicu netreba našim žiakom predstavovať. Viacerí chodia do nej pravidelne, požičiavajú si knihy a radi čítajú. V rámci akcie Marec – mesiac knihy čakalo na žiakov prvého stupňa prekvapenie. Rozprávkový kamarát Krtko, ukrytý v taške, netrpezlivo vyčkával na príchod prváčikov a druháčikov.  Nevedel sa dočkať, kedy deti uhádnu, ktorú rozprávkovú postavu mala v detstve najradšej pani učiteľka Hanulíková. Hádanku hravo zvládli a krtko ich za to sprevádzal zaujímavou hodinou plnou aktivít: čítal si s deťmi báseň, ktorú sa spoločne naučili naspamäť, precvičili  si čítanie s porozumením, skladali puzzle s námetom Krtka a túto rozprávkovú postavičku si nielen vymaľovali, ale aj vymodelovali z plastelíny.

            Tretiaci a štvrtáci sa  dostali do čarovného sveta povestí. Z prečítanej povesti od Petra Urbana Jánošíkova skala sa dozvedeli o tom, ako vznikla Jánošíkova skala a Bátovský balvan v neďalekej Hrochoťskej doline. Zablúdili do histórie, kde sa stretli s Jánošíkom a jeho družinou, očovským krčmárom, ktorý zbojníkov udával drábom na Vígľašskom zámku, aj s valachom Ďurom, čo objavil poklad ukrytý v Jánošíkovej skale. Na mape Podpoľania hľadali spomínané miesta, a tak sa bližšie zoznámili so svojím regiónom. V skupinových aktivitách prejavili originalitu a kreativitu: nakreslili očovského krčmára a vymysleli o ňom báseň, z plastelíny vymodelovali Jánošíka a zahrali si divadielko o jánošíkovskej družine a zbojníkoch. Z knižnice žiaci odchádzali s diplomom v ruke, hlavou plnou zážitkov, spokojní a šťastní. Možno si prídu požičať ďalšie knihy, alebo sa s rodičmi vyberú za hľadaním Jánošíkovho pokladu. 

          • Šaliansky Maťko s druhým miestom

          • Víťazi okresných kôl Banskobystrického kraja sa 19. 3. 2024 zúčastnili recitačnej súťaže v prednese povesti  Šaliansky Maťko v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, kde prebiehalo pod záštitou Domu Matice slovenskej v BBSK krajské kolo. Aj naša škola mala na súťaži zástupcu. Bol ním Peter Murín zo 7.A, víťaz nášho okresu. Porota ocenila jeho výkon v III. kategórii 2. miestom. Bol odmenený diplomom a vecnými darčekmi.  

          • Pátrači z 2. A

          • V piatok (15. 3. 2024) sa naši druháci rozhodli vypátrať, ako prichádza na svet kniha. Miestom ich pátrania sa stala Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Všetky dôležité informácie im pomohla objasniť lektorka Zuzka, ktorá si pre nich pripravila zaujímavé aktivity. Druháci už vedia, že dobrá a krásna kniha je hotové umenie. A ktovie, možno sa aj z našich druhákov raz niekto stane spisovateľom, grafikom, korektorom, distribútorom alebo ilustrátorom kníh.

          • Po zákutiach malebného mestečka

          • Žiaci 8. ročníka vycestovali 14. 3. 2024 do srdca Podpoľania, aby sa bližšie oboznámili s regionálnou kultúrou, významnými osobnosťami a miestami Detvy. Púť nezdolnej skupiny, hladnej po vedomostiach a nových zážitkov, začala vo Vagačovom dome, najstaršej bryndziarni na svete, kde sa konala výstava ,,Živý les“.  Bystré oči žiakov sa rozutekali po nádherných fotografiách a expozíciách zameraných na obnovu lesa a jeho spravovanie v historickom kontexte Podpoľania 

            Po náučnej prednáške od pani kurátorky sme sa vydali po zákutiach malebného mestečka pod najvyšším vyhasnutým vulkánom v strednej Európe a obdivovali sme tradičnú ľudovú architektúru, drevené studničky, vyrezávané brány a priečelia domov. Nevynechali sme ani miesta s historickým odkazom ako Kohnov dom, pamätnú tabuľu Antona Prokopa, bustu Karola Antona Medveckého, autora najstaršej monografie na Slovensku, pamätníky Partizánskej prehliadky a pamätník SNP 

            Po vyčerpávajúcom pochode sme zamierili do Podpolianskeho múzea, kde sa nás láskyplne ujali a ukázali nám tradičné detvianske vzory na krojoch, výšivkách krivou ihlou i hudobných nástrojoch. Žiaci neodolali pokušeniu a niektorí sa sami pokúsili vylúdiť hlboké tóny mumlavého hlasu fujary, veselé trilky píšťal a radostný klepot rapkáčov. V múzeu sme neobišli ani expozíciu prvého slovenského námorného kapitána Júliusa Juraja Thurzu či historickú výstavu ,,Detva v kontexte Vígľašského panstva, ktorá bola žiakom z vígľašskej školy obzvlášť srdcu blízka. 

            Exkurziu sme napokon zakončili na kalvárii, kde sa žiaci mohli poprechádzať okolo detvianskych maľovaných krížov a pokochať sa výhľadom na Detvu z výšky. 

            Výlet hodnotíme pozitívnym dojmom a pre zmenu už teraz odolávame pokušeniu navštíviť niektorú z množstva prírodných pamiatok, čo nám ponúka podpolianska divočina. 

          • Umelecký prednes ovládol našu školu na celý týždeň

          • Umelecký prednes ovládol našu školu na jeden celý marcový týždeň. Presne toľko času totiž prešlo, odkedy sme vyhodnotili školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín a našich víťazov vyslali na boj o prestížny titul najlepšieho recitátora v okrese.
            Za prednes umeleckej literatúry sa pritom vôbec nemusíme hanbiť. V školskom kole sme si vypočuli až 16 recitátorov, ktorí sa s krásnymi umeleckými výkonmi uchádzali o víťazné pozície. Výsledky tak boli viac ako prekvapujúce. Na našu radosť do okresného kola súťaže postúpili aj žiaci, pre ktorých to bola ich prvá skúsenosť s okresným kolom súťaže tohto charakteru (Štefan Žiak z III. A, Lada Kamenská z II. A). Kompletné výsledky a umiestnenia školského kola nájdete aj v časti Úspechy žiakov (https://zsviglas.edupage.org/a/uspechy-ziakov). 

            Okresného kola (14. 3. 2024) sa tak nakoniec zúčastnili piati žiaci, víťazi jednotlivých kategórií školského kola (Lada Kamenská, Štefan Žiak, Lucia Šlobárová, Dominik Hrčka a Peter Murín). Vo veľmi silnom konkurenčnom boji (súťažiacich bolo viac ako 50) naši žiaci obstáli veľmi dobre. Vzhľadom na to, že išlo pravdepodobne o jeden z najsilnejších ročníkov súťaže (aj počtom súťažiacich, aj výkonmi), na hodnotených priečkach sa umiestnil iba jeden náš žiak, Peter Murín (VII. A). Ten však svojím emočným stvárnením textu Františka Hečka jednoznačne ukázal, ako sa motív vojnou zasiahnutej rodiny stáva čoraz viac aktuálnejším, a že sa tak nepriamo dotýka aj našich súčasníkov. Za svoj výkon si vyslúžil nielen 2. miesto vo svojej kategórii, ale aj postup do regionálneho kola súťaže, ktoré sa uskutoční už 26. marca.Všetkým účastníkom za krásnu reprezentáciu ďakujeme a Peťovi držíme palce pri odovzdávaní nadčasového posolstva z pera Františka Hečka.     

          • Oslobodenie obce Vígľaš s vážnosťou a pietou

          • Oslobodenie Slovenska od nemeckého nacizmu bolo pre Slovensko jednou z najkľúčovejších udalostí 20. storočia. 

            V tomto roku si pripomíname jeho sedemdesiate deviate výročie. A to nielen výročie víťazstva Sovietskeho zväzu a západných spojencov nad nacistickým Nemeckom, ale predovšetkým výročie konca najkrvavejšieho vojnového konfliktu sveta. 

            Túto udalosť sme si s vážnosťou a pietou uctili aj my, žiaci ZŠ Jána Drdoša vo Vígľaši. V doobedných hodinách sme najskôr našim najmenším priblížili historické okolnosti nemeckej okupácie či svetovej vojny, a následne aj celý priebeh obetavého odporu česko-slovenského odboja a slovenských partizánov. Žiaci so zatajeným dychom počúvali o hrdinstvách, ktoré sužovali našich predkov v boji o to najcennejšie. O slobodu, o život. 

            História nám netají, že aj Vígľašania sa aktívne zapojili do Slovenského národného povstania. Medzi zajatými povstaleckými vojakmi a partizánmi odvlečenými do nemeckých zajateckých táborov boli až dve desiatky občanov Vígľaša. Siedmi v tomto boji prišli o život. 

            25. február 1945 sa tak navždy zapíše do dejín ako deň, kedy sa Vígľaš definitívne zbavil svojich pút a porazil nacizmus. A práve tento deň sme si spoločne uctili aj pietnou spomienkou pri pamätníku oslobodenia obce Vígľaš. Za prítomnosti starostu obce Ing. Róberta Záchenského, predstaviteľov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, občanov obce a hostí sme si tak 29. februára 2024 dojímavým slovom i piesňou pripomenuli hrdinské skutky tých, ktorí pre našu slobodu obetovali to najcennejšie. Tých, ktorí za svoju budúcnosť, ideály a rodinu položili vlastný život. Česť ich pamiatke!  

          • Boli masky, veľký bál, bol to super karneval

          •  

             

            Od Fašiangov do Veľkej noci, 

            vinšujem vám kratšej noci, 

            cez deň slnka teplého 

            a zdravíčka pevného! 

            Fašiangy sa krátia, 

            viac sa nevrátia! 

             

            Dňa 13. 2. 2024 sa do školských lavíc 1. stupňa usadili rozprávkové bytosti: princezné, lesné víly, indiáni, rytieri... Krásna výzdoba chodby avizovala, že karneval bude v plnej paráde. A veru aj bol. Naši žiaci od prváčikov až po štvrtákov sa od rána učili v karnevalových maskách. Hneď po naobedovaní sa začala pravá karnevalová zábava. Celá chodba  sa premenila na čarovnú rozprávku, v ktorej rozprávkové bytosti prevzali svoju "moc". Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita, pestrosť farieb a využitie rôznych materiálov pri ich zhotovovaní. Chceme poďakovať rodičom za ich spoluprácu. Bolo skutočne veselo. Zábavné súťaže striedali tanečné kolá, "masky" tancovali, predvádzali sa, súťažili a spievali. Všetci dostali sladkú odmenu. VeľĎAKUJEM patrí pani vychovávateľkám ŠKD, ktoré toto krásne popoludnie pripravili. Na karnevale je vždy skvelá zábava a celý náš deň bol nezabudnuteľný. Už teraz sa tešíme, že sa aj o rok opäť prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy. 

            Boli masky, veľký bál, bol to super karneval! 

          • História nám nie je cudzia

          • 5. 2. 2024 sme sa s výpravou piatich žiakov zúčastnili okresného kola dejepisnej olympiády. Z výsledku sme potešení. Podarilo sa nám ukoristiť jedno 3. miesto (Peter Murín - VII. A) a jedno 2. miesto (Petra Nina Macháčková). Petra nás bude reprezentovať aj v krajskom kole súťaže, preto jej už teraz prajeme veľa nezlomnej vôle pri príprave. Pôsobenie našich žiakov tak môžeme hodnotiť ako úspešné, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

          • Ako sme si odkladali na maškrty

          • Vedeli ste, že budova NBS v Banskej Bystrici je postavená z LEGA? Takúto informáciu a mnohé ďalšie zaujímavosti zo sveta peňazí sa 30. 1. 2024 dozvedeli naši druháci a štvrtáci. Zistili, ako funguje výmenný obchod, ako odhaliť pravosť peňazí, akú bohatú históriu má samotná banka. Dnes už však vedia predovšetkým to, že príjmy musia byť vyššie ako výdavky a vždy je dobré mať našetrenú rezervu, hoci aj na maškrty.

          • Rozpačitý začiatok, sebavedomý záver - aj taký je basketbal

          • Dňa 23. 1. 2024 sa žiačky 7. až 9. ročníka zúčastnili okresného kola v basketbale žiačok. Turnaja, ktorý sa  konal v ZŠ Obrancov mieru v Detve, sa zúčastnili štyri školy – ZŠ Obrancov mieru Detva, ZŠ J. J. Thurzu Detva, ZŠ s MŠ Hriňová a naša škola. Naše neskúsené družstvo, zložené prevažne zo žiačok siedmeho ročníka, nezačalo turnaj dobre a hladko podľahlo súperovi zo 4. ZŠ Detva. Po úvodnej prehre sa dievčatá rozohrali a začali predvádzať výborné výkony. V druhom zápase len tesne podľahli víťazovi turnaja z Hriňovej a v treťom zápase už prelomili streleckú smolu a jednoznačne prevýšili dievčatá z domácej 3. ZŠ Detva. Náš tím tak obsadil konečné tretie miesto. Za výkony a správanie patrí našim basketbalistkám pochvala.

          • Zvládli sme základy bieleho športu na výbornú

          • V dňoch 8. 1. 2024 – 12. 1. 2024 absolvovali žiaci našej školy lyžiarsky výcvik. Ten sa uskutočnil v obci Donovaly, kde v ubytovni Hotel Vesel mali naši mladí lyžiari zabezpečené ubytovanie i stravu. Hlavná časť kurzu sa realizovala na svahoch strediska Park Snow Donovaly. V úvode výcviku sa žiaci rozdelili do troch výkonnostných skupín a pod vedením lyžiarskych inštruktorov – ped. zamestnancov našej školy - sa niektorí žiaci učili základy lyžovania a tí žiaci, ktorí už mali prvé „kroky“ bieleho športu za sebou, sa zase v lyžovaní zdokonaľovali. Posledný deň výcviku už všetci žiaci ovládali základy lyžovania a je potešiteľné, že mnohí sa z úplných začiatočníkov v priebehu výcviku posunuli do skupiny pokročilých a naučili sa nielen zložitejšie oblúčiky, ale aj jazdu vzad, v drepe či otočky na lyžiach. V stredu poobede sme všetci absolvovali výlet lanovkou na vrchol Novej Hole, odkiaľ sa nám naskytol krásny výhľad na pohoria Kremnické vrchy, Nizke Tatry či Vysoké Tatry. Výcvik sa po všetkých stránkach vydaril, nikto sa nezranil a naše deti opäť potvrdili, že na každej školskej akcii patria vždy k najslušnejším žiakom.

          • Šaliansky Maťko hostil kultúrnosť i kvalitu

          • Ľudová či autorská povesť nie je len dôkazom kultúrnosti národa, je tiež jeho duchovným, nehmotným dedičstvom. Veľmi dobre si teda uvedomujeme, že odovzdávanie tohto živého odkazu našich predkov je pre dnešného mladého človeka viac než prínosné. Obohacuje ho o súvislosti historicko-geografických reálií jednotlivých regiónov, o mravné hodnoty národa, o poznanie potreby dobra. A nie je nič krajšie, ako keď sa tento odkaz odovzdáva tak, ako sa to dialo po generácie, ústnym podaním.

            Dňa 26. 1. 2024 sme boli svedkom toho, ako niekoľko mladých ľudí interpretovalo toto posolstvo, a to hneď v podobe prvotriedneho umeleckého prednesu. Okresného kola interpretačnej súťaže Šaliansky Maťko sa tak zúčastnili aj traja naši žiaci (Nina Zdenka Matušková z 3. A, Marek Kravec z 5. A a Peter Murín zo 7. A) a ukázali, že im interpretačný umelecký prejav nie je cudzí, že im nie je cudzie toto národné dedičstvo. S hrdosťou tiež môžeme skonštatovať, že zo súťaže si svoje prvenstvo odniesol Peter Murín, ktorý nás aj vďaka presvedčivému interpretačnému výkonu bude ďalej reprezentovať v krajskom kole súťaže. Srdečne gratulujeme a všetkým ďakujeme nielen za to, že šíria dobré meno našej školy, ale predovšetkým za to, že šíria kultúrnosť svojho národa!

          • Na korčuliach v každom počasí

          • Aj napriek tomu, že počasie nám nevyšlo podľa predstáv, sme sa 24. 1. 2024 zabavili, vytešili a vyšantili do zblaznenia. Niektorí si zlepšili techniku korčuľovania, iní prekonávali rekordy. Sme dôkazom toho, že aj za zlého počasia sa dá športovať. Športu zdar!!

          • Brusel odpovedal

          • V decembri 2023 naši žiaci vytvorili projekty o Európskej únii a jej vplyve na ich každodenný život. Rozhodli sme sa, že tieto projekty spolu s vianočným prianím zašleme prezidentke Európskej komisie pani Ursule van der Leyen do Bruselu. Dňa 22. januára 2024 sme dostali list od pani prezidentky, v ktorom nám poďakovala za naše projekty a zaželala nám veľa šťastia, úspechov a nekonečných možností do našej budúcnosti. Držme sa teda jej slov - Keep dreaming big and making a positive impact. 

          • Spoločné popoludnie na ľade

          • Žiaci 3. A triedy spoločne so žiakmi z krúžku Loptové hry sa na nedostatok pohybu naozaj nemôžu sťažovať. Možnosť vymeniť telocvičňu za Spartak Arénu v meste Hriňová, dosýta si užiť ľadovú plochu a rozhýbať svoje celé telo mali naši žiaci 17. januára 2024. Prekonaný strach z prvých krokov, kĺzavého pohybu, jazdy vpred, brzdenia, korčuľovania a samozrejme aj pádov - to všetko bolo súčasťou našich super zážitkov. Teší nás, že sme spoločne strávili čas na ľadovej ploche.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vígľaš 436
      • Riaditeľka školy: 045/5380228; Školská jedáleň : 045/5380301
      • 962 02 Vígľaš Slovakia
      • ŠDK: balaz.m@zsviglas.sk
      • IČO: 54856418
      • DIČ: 2121807435
      • No-one, s.r.o. IČO: 47 519 029 Sídlo: Frankovská 1/F, 831 01 Bratislava Telefón: +421 905 701050 E-mail: gdpr@no-one.sk
      • Všeobecné právne podmienky Prístupom na webovú stránku zsviglas.edupage.org a prehliadaním jej obsahov dávate súhlas s uvedenými podmienkami. Ak s týmito podmienkami nesúhlasíte, neotvárajte, prosím našu webovú stránku! Všeobecné informácie Správca stránky vyvinul maximálne úsilie v záujme zabezpečenia toho, aby všetky informácie, uverejňované na webovej stránke a podstránkach webovej adresy zsviglas.edupage.org, boli správne a platné v momente ich uvedenia na týchto stránkach. Napriek tomu správca ani výslovne, ani implicitne neručí za informácie, poskytované prostredníctvom tejto webovej stránky a vyhradzuje si právo kedykoľvek, bez predchádzajúceho oznámenia vykonať úpravy a opravy. Správca nezodpovedá za žiadne nepresnosti alebo nedostatky na tejto webovej stránke. Akékoľvek rozhodnutie, založené na informáciách uvedených na webovej stránke zsviglas.edupage.org patrí do výlučnej zodpovednosti používateľa. Správca nepreberá zodpovednosť za žiadne straty alebo škody, vyplývajúce z prístupu k webovej stránke alebo jej informáciám, resp. z ich neprístupnosti alebo ich použitia. Správca nepreberá žiadnu zodpovednosť za obsah web serverov tretích strán, na ktoré existujú prepojenia z tohto web servera. Správca nezodpovedá za tie prípadné škody, straty a náklady, ktoré vzniknú následkom používania webovej stránky, jej prípadnej nefunkčnosti, nesprávneho fungovania, prevádzkovej poruchy, nepovolenej zmeny údajov kýmkoľvek, ani za škody pochádzajúce z oneskorenia prenosu informácií, pôsobenia počítačového vírusu, poruchy linky alebo systému, alebo z iných podobných príčin. Autorské práva Na webovej stránke zsviglas.edupage.org, akýkoľvek uvedený obrazový, zvukový či textový obsah, resp. ich umiestnenie sú chránené v zmysle autorského zákona. Ich akékoľvek použitie je možné výlučne len s predchádzajúcim výslovným písomným súhlasom správcu. Pri preberaní a šírení údajov z webovej stránky zsviglas.edupage.org a jej podstránok musí byť uvedený ako zdroj informácií zsviglas.edupage.org a príslušný elektronický súbor nesmie byť v tejto súvislosti obsahovo ani inak pozmeňovaný. Dovoľujeme si Vás upozorniť, že používanie v protiklade s uvedenými podmienkami, resp. od nich odlišné môže mať za následok občianskoprávne, trestnoprávne a autorskoprávne postihy. Správca bude vystupovať proti každému porušeniu práv, o ktorom získa informácie. Ochrana osobných údajov Pri vypĺňaní formulárov môžu byť požadované niektoré informácie, ktoré môžu byť potrebné na vybavenie požiadaviek používateľov stránky. Správca okrem týchto vedome poskytnutých údajov nespracováva ani nezískava žiadne ďalšie informácie o používateľovi.
    • Prihlásenie