• Náš týždeň v spoločnosti knihy

          • Marec - mesiac knihy sme v škole neoslávili len živým prenosom relácie o Matejovi Hrebendovi. V týždni od 20. - 24. 3. 2023 sme túto milú pripomienku podporili aj niekoľkými zaujímavými a úspešnými aktivitami.

            Dňa 20. 3. 2023 prijala naše pozvanie pani Bystrianska, dlhoročná čitateľka knižnice, aby deťom vyrozprávala svoj príbeh, ako sa dostala ku knihám a k ich čítaniu. Porozprávala tiež, aké nekonečné kultúrne bohatstvo je v knihách ukryté, čím našich žiakov absolútne zaujala. Zároveň si deti vypočuli čítanie z Dobšinského zbierky rozprávok, ktorú si pani Bystrianska priniesla so sebou. Bola to veľmi pekná akcia a pani Bystrianskej ďakujeme, že si našla čas a navštívila našu školu.​​​​​​

            Aj pre našich najmenších sme pri príležitosti mesiaca knihy pripravili krásnu aktivitu. Dňa 21. 3. 2023 navštívili priestory knižnice naši škôlkari. Po úvodnom privítaní sa vybrali za rozprávkou, ktorou ich sprevádzali žiaci  Dominik Hrčka a Kristína Gáborová. Po vypočutí rozprávky si deti vyrobili svoj vlastný hrnček. Škôlkari boli veľmi šikovní a tvoriví. Ďakujeme im za návštevu a tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

            Vrcholom aktivít bola dňa 23. 3. 2023 školská burza kníh, ktorá v priestoroch chodby 2. stupňa ZŠ prebehla v doobedňajších hodinách. V tento deň si žiaci mohli priniesť nepotrebnú knihu zo svojich domácností a zároveň vybrať inú knihu z ponuky, ktorá ich oslovila. Za symbolickú cenu si tak odniesli úžasné knihy. Samozrejme, k neopakovateľnej čitateľskej atmosfére prispeli aj teplé nápoje z našej Čaviarničky. Všetkým, ktorí prispeli donáškou kníh, ďakujeme a veríme, že sa táto pekná akcia stane tradíciou.

          • Výprava na okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína viac než úspešná

          • Dňa 17. 3. 2023 sa výprava štyroch žiakov (Karolína Hroncová z 3. A, Jarmila Hanesová zo 4. A, Nikola Farbiaková a Peter Murín zo 6. A) zúčastnila okresného kola súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín, ktoré sa uskutočnilo v CVČ Trend v Detve. Zo skromnej expedície si však odnášame až tri umiestnenia a vo všetkých troch prípadoch aj postup do regionálneho kola súťaže. V I. kategórii (próza) si Jarmila Hanesová odniesla 2. miesto a v II. kategórii si 3. miesto vybojovali hneď dvaja žiaci, Peter Murín za umelecký prednes prózy a Nikola Farbiaková za prednes poézie. Konštatujeme teda, že naše ťaženie bolo viac než úspešné a všetkým prednášateľom ďakujeme nielen za vzornú reprezentáciu našej školy, ale predovšetkým za krásny umelecký zážitok. Gratulujeme!  

          • Mesiac knihy sme si pripomenuli netradične, živým vysielaním

          • V našej škole si už tradične pripomíname mesiac knihy rôznorodými aktivitami. V tomto školskom roku si však žiaci školského parlamentu pripravili novinku. Zaužívanú rozhlasovú reláciu venovanú národnému buditeľovi Matejovi Hrebendovi-Hačavskému pretransformovali do audiovizuálnej podoby a 16. 3. 2023 ju ponúkli  žiakom prostredníctvom živého vysielania

            Vzhľadom na to, že práve v mesiaci marec všetky knižnice zintenzívňujú svoje aktivity, aj my Vás všetkých srdečne pozývame do našej školskej knižnice, ktorá je otvorená každý štvrtok od 14.00 do 15.00 hodiny a od 17.00 do 18.00 hodiny, kedy máte možnosť nielen zapožičať si nejakú peknú knihu, ale najmä máte možnosť prostredníctvom nej uniknúť od starostí každodenného života prostredníctvom príbehov ukrytých na jej stránkach. 
            Zároveň sme si pre všetkých žiakov pripravili už tradičnú súťaž: Čitateľskú výzvu na rok 2023. Stačí, ak do 14.
            apríla 2023
            prečítate 10 kníh podľa zadanej témy a ich názvy spolu s menom prinesiete pánovi učiteľovi Dindešovi. Hlavná cena je poukážka na nákup kníh v niektorej zo sietí kníhkupectiev. Ďalšie inoformácie nájdete aj na plagátoch v škole.
            V neposlednom rade Vás tiež chceme pozvať na burzu kníh, ktorá sa bude konať 23. 3. 2023 v priestoroch našej školy. Jednotlivé triedy (respektíve žiacke kolektívy) prinesú nepotrebné knihy a budú ich predávať za symbolické ceny. Tešíme sa na Vás!

          • Ako prišli na svet koberce, misky či nádoby...

          • Že aj učenie môže byť zábavné, sa nám opäť potvrdilo 16. 3. 2023, kedy sme my, žiaci 3. A, návštivili  Remeselný dvor v Očovej. Ani špinavé ruky nám nevadili, pretože sme pochopili, ako prišli na svet koberce našich starých rodičov či misky, poháre a nádoby z chalúp našich predkov. Bol to super deň. 

          • Zapilotovali sme si ponad Podpoľanie

          • Dňa 15. 3. 2023 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie do Slovenského múzea máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici. Odhaľovali bohatú minulosť a výnimočnú súčasnosť kartografie na Slovensku so zameraním na tradičné i moderné postupy a technológie, ktorými sa mapy vytvárajú. Žiaci sa zapájali do rôznych aktivít venujúcich sa práci s vrstevnicami, modelovali reliéf v piesku osvetlenom špeciálnym dataprojektorom zaznamenávajúcim výškopis, pridávali značky do máp pomocou počítačového systému, s ktorým pracujú dnešní kartografi a na záver si zapilotovali lietadlo v leteckom simulátore ponad územie Podpoľania. Exkurzia sa vydarila, deti sa náramne bavili. Zážitok z pilotovania lietadla v mnohých z nich bude ešte dlho pretrvávať.

          • Úspešný týždeň našich strelcov

          • 14. 2. 2023 sa naši strelci zúčastnili Ceny riaditeľky ZŠ Kriváň v streľbe zo vzduchovej pušky Slávia, kde väčšina strelcov bola v kategórii tretiakov a štvrtákov v streľbe s oporou.

            Darilo sa im nadmieru výborne, keď zvíťazila Nikoleta Drdošová výkonom 267 bodov, 2. miesto si vybojovala Veronika Sabolová výkonom 255 bodov a 3. miesto obsadila Nina Záchenská výkonom 251 bodov. V kategórii mladších žiakov do 14 rokov sa na 4. mieste umiestnil najmladší strelec, Marek Kravec, výkonom 254 bodov. V kategórii starších žiačok 3. miesto obsadila Alexandra Klimová výkonom 261 bodov a na 4. mieste sa umiestnila Silvia Gáborová výkonom 236 bodov. Súčasťou bola aj streľba zo vzduchovej pušky ISSF 40 rán, pri ktorej sa na 2.mieste umiestnila Alexandra Klimová výkonom 415.9 bodu a na 3. mieste Silvia Gáborová výkonom 414.4 bodu.

            V piatok 17. 2. 2023 sa uskutočnili tiež Majstrovstvá kraja Banská Bystrica v Brezne, kde sa nominovali Alexandra Klimová a Marek Kravec. Alexandra prekvapila svojím výkonom všetkých zúčastnených, keď sa umiestnila na 2. mieste. 1. miesto obsadila Diana Ostrihoňová zo ZŠ Sliač, ktorá Alexandru predčila iba o jediný bod. Pretek bol teda v tejto kategórii neskutočne vyrovnaný a u strelkýň s rovnakým výsledkom rozhodovala až posledná položka, a tú Alexandra strelila 99 bodov. Postup na M-SR jej tak unikol iba o jeden jediný bod. V disciplíne mladších žiakov nás reprezentoval Marek Kravec, ktorý potvrdil svoju výkonnosť a výkonom 243 bodov obsadil 12. miesto. Opäť, ako suverénne najmladší strelec, je veľkým prísľubom do budúcnosti.

            V sobotu a nedeľu (teda 18. a 19. 2. 2023) sa v Brezne konali Mládežnícke majstrovstvá kraja BB v streľbe v ostatných dioptrových disciplínach, kde nás reprezentovala Silvia Gáborová. V sobotu strelila fantastický výkon 416.5 bodu a obsadila tak 3. miesto. V nedeľu sa ešte zlepšila a výkonom 417.6 bodu obsadila 1. miesto. V streľbe na celé čísla strelila maximum 400 bodov zo 400 možných. V súťaži družstiev, ako členka tímu ŠSK Javorie (spolu s Lenkou Lörinčíkovou a Annou Máriou Kurišovou) spravili svojmu trénerovi ďalšiu veľkú radosť, keď sa stali majsterkami kraja výkonom 1241.1 bodu pred tímom Brezna a Kriváňa. Silvia si týmito dvomi výsledkami jasne povedala o miestenku na M-SR v tejto disciplíne.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Vígľaš 436
        • Riaditeľka školy: 045/5380228; Školská jedáleň : 045/5380301
        • 962 02 Vígľaš Slovakia
        • ŠDK: balaz.m@zsviglas.sk
        • IČO: 54856418
        • DIČ: 2121807435
        • No-one, s.r.o. IČO: 47 519 029 Sídlo: Frankovská 1/F, 831 01 Bratislava Telefón: +421 905 701050 E-mail: gdpr@no-one.sk
        • Všeobecné právne podmienky Prístupom na webovú stránku zsviglas.edupage.org a prehliadaním jej obsahov dávate súhlas s uvedenými podmienkami. Ak s týmito podmienkami nesúhlasíte, neotvárajte, prosím našu webovú stránku! Všeobecné informácie Správca stránky vyvinul maximálne úsilie v záujme zabezpečenia toho, aby všetky informácie, uverejňované na webovej stránke a podstránkach webovej adresy zsviglas.edupage.org, boli správne a platné v momente ich uvedenia na týchto stránkach. Napriek tomu správca ani výslovne, ani implicitne neručí za informácie, poskytované prostredníctvom tejto webovej stránky a vyhradzuje si právo kedykoľvek, bez predchádzajúceho oznámenia vykonať úpravy a opravy. Správca nezodpovedá za žiadne nepresnosti alebo nedostatky na tejto webovej stránke. Akékoľvek rozhodnutie, založené na informáciách uvedených na webovej stránke zsviglas.edupage.org patrí do výlučnej zodpovednosti používateľa. Správca nepreberá zodpovednosť za žiadne straty alebo škody, vyplývajúce z prístupu k webovej stránke alebo jej informáciám, resp. z ich neprístupnosti alebo ich použitia. Správca nepreberá žiadnu zodpovednosť za obsah web serverov tretích strán, na ktoré existujú prepojenia z tohto web servera. Správca nezodpovedá za tie prípadné škody, straty a náklady, ktoré vzniknú následkom používania webovej stránky, jej prípadnej nefunkčnosti, nesprávneho fungovania, prevádzkovej poruchy, nepovolenej zmeny údajov kýmkoľvek, ani za škody pochádzajúce z oneskorenia prenosu informácií, pôsobenia počítačového vírusu, poruchy linky alebo systému, alebo z iných podobných príčin. Autorské práva Na webovej stránke zsviglas.edupage.org, akýkoľvek uvedený obrazový, zvukový či textový obsah, resp. ich umiestnenie sú chránené v zmysle autorského zákona. Ich akékoľvek použitie je možné výlučne len s predchádzajúcim výslovným písomným súhlasom správcu. Pri preberaní a šírení údajov z webovej stránky zsviglas.edupage.org a jej podstránok musí byť uvedený ako zdroj informácií zsviglas.edupage.org a príslušný elektronický súbor nesmie byť v tejto súvislosti obsahovo ani inak pozmeňovaný. Dovoľujeme si Vás upozorniť, že používanie v protiklade s uvedenými podmienkami, resp. od nich odlišné môže mať za následok občianskoprávne, trestnoprávne a autorskoprávne postihy. Správca bude vystupovať proti každému porušeniu práv, o ktorom získa informácie. Ochrana osobných údajov Pri vypĺňaní formulárov môžu byť požadované niektoré informácie, ktoré môžu byť potrebné na vybavenie požiadaviek používateľov stránky. Správca okrem týchto vedome poskytnutých údajov nespracováva ani nezískava žiadne ďalšie informácie o používateľovi.
      • Prihlásenie