• Vígľaš hostil elitu strelcov

          • Dňa 29. 4. 2022 Základná škola J. Drdoša Vígľaš usporiadala Majstrovstvá kraja v streľbe zo vzduchových zbraní – žiacke (VzPu zlamovacia 30 rán). Pretek bol zároveň aj Cenou starostu obce Vígľaš, ktorý bol rozšírený aj o disciplíny VzPu 40 stoj a VzPu ISSF 40 ľah. Zúčastnilo sa ich 24 škôl, ktoré reprezentovalo 78 strelcov. Pretek mal mimoriadne dobrú organizáciu, keďže sme mali rozhodcovský zbor v zložení Pavel Záchenský, Ing Ján Kulich, Eva Kulichová , Ing. Emília Majerová a Jaroslav Mišove.
            Pretekárov prišiel pozdraviť aj pán starosta, Ing. Róbert Záchenský  a zástupkyňa školy, PaedDr. Anna Murínová.
            Vo Vzduchovej puške Slávia 30 rán našu školu reprezentovali Marián Drdoš (IX. A), Alexandra Klimová (VII. A), Terézia Pálenkášová (IX. A) a trio našich 8-ročných mladučkých strelcov, Veronika Sabolová (III. A), Zuzana Sľúková (III. A) a Nikoleta Drdošová (II. B). Najlepšie si počínal Marián Drdoš, ktorý zvíťazil v kategórii starších žiakov.
            V kategórii starších žiačok Alexandra Klimová obsadila 2. miesto s jednobodovou stratou za víťaznou Karin Hanulíkovou zo Zvolenskej Slatiny. 5. miesto obsadila Terézia Pálenkášová. Táto kategória bola najvyrovnanejšia, pretože strelkyne sa posúvali s jednobodovými odstupmi. Naši strelci sa postarali o prekvapenie tímovej súťaže, kde si vybojovali 1. miesto, a tým aj priamy postup na Majstrovstvá SR – žiacke, ktoré sa uskutočnia 20.5.2022 vo Svätom Petri.
            V disciplíne Zlamovacia puška s oporou sa na 1. mieste umiestnila Veronika Sabolová, ktorá už druhýkrát strelila veľmi krásny výsledok 265 bodov. Na 2. mieste skončila Zuzana Sľúková s výkonom 225 bodov a na 3. mieste Nikoleta Drdošová s rovnakým bodovým výsledkom 225 bodov, avšak s horšou poslednou položkou.
            V disciplíne VzPu 40 stoj sa Terezka Pálenkášová umiestnila na 2. mieste a v disciplíne VzPu ISSF 40 ľah Marián Drdoš tiež obsadil 2. miesto.
            Keďže sme mali veľmi krásny počet štartujúcich strelcov, pretek sa natiahol do neskorých hodín a vyhlásenie sme spravili len za Cenu starostu. Poďakovanie patrí vedeniu školy, p. PaedDr. Budincovej, p. PaedDr. Murínovej a samozrejme starostovi obce, p. Ing. Záchenskému, ktorý pre pretekárov zabezpečil hodnotné ceny. Nesmieme ani zabudnúť na rodičov, ktorí nám nezištne pomáhali, a to konkrétne Petrovi Sľúkovi, Tomášovi Kučerovi a rodine Bartovcov. Všetkým zainteresovaným patrí srdečná vďaka.

          • Les šumel tichučko, akoby niekto na harfách hral (Karel Čapek)

          • Les ukrytý v knihe je celoslovenská kampaň na podporu čitateľskej a prírodovednej gramotnosti detí. 12. ročník je venovaný zvukom a „spevu“ lesa a vnímaniu jeho tajomstiev sluchom. Kampaň poukazuje na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť a podporuje environmentálne vzdelávanie prostredníctvom kníh. Neverili by ste, ako vie lesná pedagogička Ing. Veronika Jaloviarová zaujímavo o lese rozprávať. Asi preto, že sama pre jeho dobro pracuje. V našej knižnici dňa 4.5.2022 navodila tú správnu atmosféru pre žiakov 2. – 4. ročníka. Okrem čítania príbehov z lesa sa žiaci dozvedeli rôzne lesné zaujímavosti, ako je kniha spojená s lesom, čo všetko sa dá vyrobiť z dreva, zaspievali si ľudové piesne na lesnú tému.

          • Slávici sa dotkli našich sŕdc

          • Hudba sa nás dotýka citovo tam, kde to samotné slová nedokážu, hudba nám dáva radosť, potešenie, vie nás obohatiť o príjemné a nezabudnuteľné zážitky. A aj o tom sme sa mohli presvedčiť pri jubilejnom 30. ročníku školského kola súťaže Slávik Slovenka. Mali sme možnosť vidieť skutočne odvážnych interpretov, ktorí sa zhostili svojej úlohy veľmi dobre. Ich príprava a výber piesní nás preniesol do rôznych kútov Slovenska, ľudové piesne v ich podaní boli skutočným hudobným zážitkom nielen pre publikum, ale aj pre porotu, ktorá mala neľahkú úlohu vybrať spomedzi súťažiacich víťazov. Nakoniec sa dohodli na nasledovnom:

            V 1. kategórii sa umiestnili: 1. miesto – Martin Maliniak

                                                        2. miesto – Lucia Šlobárová, Zuzana Sľúková

                                                        3. miesto – Nela Mičudová, Barbora Bartková

            V 2. kategórii sa umiestnili: 1. miesto – Hana Kapcová

                                                        2. miesto – Nataša Slosiariková

                                                        3. miesto – Peter Murín, Ján Baláž

            V 3. kategórii sa umiestnili: 1. miesto – Karin Kopcsáková

                                                        2. miesto – Alexandra Klímová

                                                        3. miesto – Dávid Gímeš

            Špeciálnu cenu, a to cenu poroty, si odniesol spevák Michal Grešš za osobitý prejav a podanie piesní. Všetkým víťazom srdečne blahoželáme, interpertom, ktorí nás budú reprezentovať na okresnom kole súťaže držíme palce a prajeme veľa úspechov. Ďakujeme za ich čas, ktorý venovali príprave piesní, za ich chuť, s akou nám piesne podali a v neposlednom rade i  za ich odvahu.

          • Krásny úspech v umeleckom prednese

          • Sme veľmi radi, že záujem o umelecký prednes v našej škole neupadá. Ba práve naopak. Nielen že sa teší všeobecnej obľube, ale naši zanietení žiaci dokážu obstáť v neľahkej konkurencii v rámci celého regiónu. Preto sme veľmi hrdí, že sa v krajskom kole súťaže v umeleckom prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko preukázal potenciál nášho nadaného rétora, Petra Murína. Vo veľkej konkurencii tak 28. 4. 2022 dokázal pretaviť svoj um do podoby krásneho 3. miesta. Úprimne mu preto gratulujeme a zároveň ďakujeme za to, že tak intenzívne a dlhodobo zveľaďuje svoju záľubu v kráse umeleckého rečníckeho slova.  

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Vígľaš 436
        • Riaditeľka školy: 045/5380228; Školská jedáleň : 045/5380301
        • 962 02 Vígľaš Slovakia
        • ŠDK: balaz.m@zsviglas.sk
        • IČO: 54856418
        • DIČ: 2121807435
        • No-one, s.r.o. IČO: 47 519 029 Sídlo: Frankovská 1/F, 831 01 Bratislava Telefón: +421 905 701050 E-mail: gdpr@no-one.sk
        • Všeobecné právne podmienky Prístupom na webovú stránku zsviglas.edupage.org a prehliadaním jej obsahov dávate súhlas s uvedenými podmienkami. Ak s týmito podmienkami nesúhlasíte, neotvárajte, prosím našu webovú stránku! Všeobecné informácie Správca stránky vyvinul maximálne úsilie v záujme zabezpečenia toho, aby všetky informácie, uverejňované na webovej stránke a podstránkach webovej adresy zsviglas.edupage.org, boli správne a platné v momente ich uvedenia na týchto stránkach. Napriek tomu správca ani výslovne, ani implicitne neručí za informácie, poskytované prostredníctvom tejto webovej stránky a vyhradzuje si právo kedykoľvek, bez predchádzajúceho oznámenia vykonať úpravy a opravy. Správca nezodpovedá za žiadne nepresnosti alebo nedostatky na tejto webovej stránke. Akékoľvek rozhodnutie, založené na informáciách uvedených na webovej stránke zsviglas.edupage.org patrí do výlučnej zodpovednosti používateľa. Správca nepreberá zodpovednosť za žiadne straty alebo škody, vyplývajúce z prístupu k webovej stránke alebo jej informáciám, resp. z ich neprístupnosti alebo ich použitia. Správca nepreberá žiadnu zodpovednosť za obsah web serverov tretích strán, na ktoré existujú prepojenia z tohto web servera. Správca nezodpovedá za tie prípadné škody, straty a náklady, ktoré vzniknú následkom používania webovej stránky, jej prípadnej nefunkčnosti, nesprávneho fungovania, prevádzkovej poruchy, nepovolenej zmeny údajov kýmkoľvek, ani za škody pochádzajúce z oneskorenia prenosu informácií, pôsobenia počítačového vírusu, poruchy linky alebo systému, alebo z iných podobných príčin. Autorské práva Na webovej stránke zsviglas.edupage.org, akýkoľvek uvedený obrazový, zvukový či textový obsah, resp. ich umiestnenie sú chránené v zmysle autorského zákona. Ich akékoľvek použitie je možné výlučne len s predchádzajúcim výslovným písomným súhlasom správcu. Pri preberaní a šírení údajov z webovej stránky zsviglas.edupage.org a jej podstránok musí byť uvedený ako zdroj informácií zsviglas.edupage.org a príslušný elektronický súbor nesmie byť v tejto súvislosti obsahovo ani inak pozmeňovaný. Dovoľujeme si Vás upozorniť, že používanie v protiklade s uvedenými podmienkami, resp. od nich odlišné môže mať za následok občianskoprávne, trestnoprávne a autorskoprávne postihy. Správca bude vystupovať proti každému porušeniu práv, o ktorom získa informácie. Ochrana osobných údajov Pri vypĺňaní formulárov môžu byť požadované niektoré informácie, ktoré môžu byť potrebné na vybavenie požiadaviek používateľov stránky. Správca okrem týchto vedome poskytnutých údajov nespracováva ani nezískava žiadne ďalšie informácie o používateľovi.
      • Prihlásenie