• Čítali sme si

          • Projekt Čítajme si - Detský čitateľský maratón vznikol už v roku 2008 a realizuje ho Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF v spolupráci so slovenskými knižnicami. Slovenské knižnice sa významne podieľajú na organizovaní podujatí na podporu čítania detí a mládeže, prípadne spolupracujú s inými neziskovými organizáciami. Cieľom podujatia je zapojiť čo najväčší počet detí do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú nové technológie. Čítanie, ktoré poskytuje deťom činnosť vo chvíľach voľna, podporuje ich fantáziu a prehlbuje vnímavosť. V spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku ako i partnermi projektu motivujú deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc. S radosťou konštatujeme, že aj naša škola a školská knižnica sa do projektu zapojila a v týždni od 22. 5. - 26. 5. 2023 a zrealizovala netradičné vyučovacie hodiny a aktivity zamerané na podporu čítania. 

          • Záchranou zvierat k záchrane ľudskosti

          • Dňa 25. 5. 2023 nás svojou návštevou poctil vzácny hosť. Naše pozvanie totiž prijal inšpiratívny zakladateľ Záchrannej stanice a Ekocentra v Zázrivej Metod Macek. Žiakom porozprával nielen o poslaní stanice, ktorým je záchrana živočíchov z voľnej prírody, ich rehabilitácia, liečba a návrat do lona prírody, ale aj o vlastných skúsenostiach s divo žijúcimi zvieratami, ktoré sa ocitli v úzkych a potrebovali pomoc dobrovoľníkov záchrannej stanice. Okrem toho sa v súčasnosti snaží pozitívne vplývať na verejnosť v oblasti ochrany prírody, zvyšovať povedomie o tejto problemtatike a vzdelávať deti i dospelých. A my sme radi, že svoje zaujímavé postrehy a skúsenosti sprostredkoval aj nám. Ďakujeme.   

          • Prvý krok k lepšej budúcnosti

          • Dňa 12. 5. 2023 sa žiaci ôsmeho ročníka našej školy zúčastnili súťaže Mladý Európan Junior, ktorá sa konala v Spojenej škole v Detve. Témou súťaže bola Európska únia, jej história, základné symboly, inštitúcie či úlohy. Zúčastnení žiaci súťažili v troch kolách. Na záver stretnutia sa konala poučná beseda s poslancom Európskeho parlamentu doc. Ing. Michalom Wiezikom, PhD., ktorý tiež pôsobí na Fakulte ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene. Po krátkom predstavení seba a svojej činnosti v Európskom parlamente sa zúčastnení zapájali do debaty na tému, ako pomôcť našej planéte v probléme s globálnym otepľovaním, čo môže ľudstvo proti tomu spraviť. Aj keď sa naši žiaci neumiestnili v prvej trojici víťazov, odniesli si domov pekné spomienkové ceny a dobrý pocit, že možno urobili prvý krok k lepšej budúcnosti nielen pre seba, ale aj pre blaho celej našej planéty.

          • Prešov dejiskom logickej olympiády

          • Celoslovenská súťaž intelektovo nadaných žiakov (žiakov so všeobecným intelektovým nadaním) určená žiakom základných škôl a 8-ročných gymnázií do 15 rokov sa konala 10. mája 2023 v Prešove. Našu školu reprezentoval víťaz školského kola - Peter Murín. Hlavnou myšlienkou bolo spájanie žiakov s intelektovým nadaním s cieľom spoločnej (celoslovenskej) aktivity - logickej olympiády, ktorá preverila ich znalosti, zručnosti v logickom myslení, priestorovom vnímaní, matematickom úsudku a verbálnom myslení. Okrem súťaže boli pripravené sprievodné akcie, prednášky, ktoré sa uskutočnili v priebehu realizácie finálového kola. 

          • Kamarátstvo s vodou sme rozvíjali ďalej

          • V dňoch 9. 5. - 12. 5. 2023 absolvovali plavecký výcvik aj žiaci 6. ročníka. Počas týždňa si osvojili plavecké techniky, zahrali sa rôzne hry vo vode a zaskákali si rozličnými spôsobmi. Počas celého týždňa bolo na plavárni veselo, domov sme chodili unavení, ale vždy s úsmevom. A rovnako ako ich starší spolužiaci posledný deň súťažili o najrýchlejšieho plavca. Nebolo však dôležité byť prvý, ale zaplávať si, a hlavne mať z plávania radosť. Preto gratulujeme plavcom, všetkým umiestneným i neumiestneným a tešíme sa na ďalšie vodné dobrodružstvá niekedy nabudúce.

          • Kamaráti s vodou

          • V dňoch 2. 5. - 5. 5. 2023 sa žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili plaveckeho výcviku v plavárni vo Zvolene. Posledný deň sa niesol v duchu upevňovania plaveckých schopností, ktoré si počas týždňa osvojili. Aktivity teda vyvrcholili plaveckými pretekmi v plaveckých štýloch: prsia, kraul, znak. Umiestneným gratulujeme a ostatných žiakov chválime za osvojenie si spomínaných plaveckých štýlov, za upevnenie a zlepšenie svojich plaveckých techník. Najdôležitejšie však bolo, že sme sa výborne zabavili, naučili sa niečo nové a skamarátili sa s vodou.

          • Lesu zdar! Zdar!

          • Cieľom projektu Les ukrytý v knihe je upriamiť pozornosť na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť, na formovanie kladných postojov k prírode, ako aj na potrebu samotného čítania. Projekt má dve kľúčové aktivity. Prvou aktivitou sú stretnutia lesných pedagógov so žiakmi v prostredí knižníc, spoločné čítanie a vypracovanie pracovných listov, doplnené vhodnými hrami. Dňa 2. 5. 2023 navštívila lesná pedagogička Ing. V. Jaloviarová triedy 1. A a 2. A. Les ukrytý v knihe bol venovaný zvieratku - hlucháňovi. ,,Hlucháň Ranostaj, môžeš mi prezradiť, ak to nie je tajomstvo, prečo vstávaš už v noci?“ (Miroslav Saniga: Rozprávky spod Čierneho kameňa) Deti zlákal krásny príbeh o hlucháňovi, ktorý bol veľmi poučný. Porozprávali sa spoločne, kedy má tajomstvo ostať tajomstvom, vyrobili si krásne prívesky, vyplnili pracovné listy, tajničku. Druhou aktivitou je súťaž o vytvorenie vlastného diela „Naj lesnej knihy“. Spoločne sa pokúsime zapojiť aj do tejto aktivity. Ďakujeme pani Jaloviarovej za stretnutie a objavovanie lesných tajomstiev. 

          • Horúce želiezka na súťaži Štúrov Zvolen

          • Na pôde CVČ Trend Detva sa v pondelok 24. apríla 2023 uskutočnilo okresné kolo súťaže v rétorike, ktorá podporuje rozvoj fantázie a predstavivosti. 

            Táto súťaž  je určená pre žiakov, ktorí dokážu vyjadriť  svoje myšlienky, vedia zaujímavo prerozprávať prečítaný text vlastnými slovami. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvú kategóriu tvorili žiaci štvrtého až šiesteho ročníka.  Títo mali za úlohu zreprodukovať úryvok textu a následne ho dotvoriť podľa vlastnej fantázie. Našu školu v tejto kategórii reprezentoval šiestak Peter Murín. 

            V druhej kategórii súťažili žiaci siedmeho až deviateho ročníka v dvoch kolách. V prvom kole bolo ich úlohou prerozprávať text na tému, ktorú si vybrali; v druhom kole prednášali  vopred pripravený text. V tejto kategórii nás reprezentoval Michal Grešš z 9. A triedy. Výkony žiakov hodnotila trojčlenná porota. V silnej konkurencii  sa našim žiakom naozaj darilo. Peter Murín skončil v prvej kategórii na krásnom 1. mieste. Žiak Michal Grešš získal cenu poroty. Obom žiakom, gratulujeme!  

          • Spevácke talenty zabojujú v okresnom kole Slávika

          • 27. apríl rozozvučal našu školu ľudovým spevom. Áno, už tradične nastal čas odhaliť spevácke talenty prostredníctvom súťaže v interpretácii ľudovej piesne s názvom Slávik Slovenska. Školské kolo tak bolo nabité nespornými umeleckými výkonmi našich žiakov vo všetkých troch kategóriách. Porota tak mala neľahkú úlohu a musela vybrať len tých najtalentovanejších, ktorí sa 16. mája pokúsia prebojovať cez okesné kolo súťaže. Umiestnenie by si s určitosťou zaslúžili všetci, avšak pravidlá súťaže sú nekompromisné a do stupienkového výberu sa nakoniec dostali len niektorí:

             

            I. kategória

            1. miesto - Nela Mičudová (II. A)

            2. miesto - Martina Hanesová (II. A)

            3. miesto - Lada Kamenská (I. A)

             

            II. kategória

            1. miesto - Martin Maliniak (IV. A)

            2. miesto - Hana Kapcová (V. A)

            3. miesto - Dominika Šumná (V. A) a Martina Šlobárová (IV. A)

             

            III. kategória

            1. Patrícia Bartošová (IX. A)

            2. miesto Ema Kmeťová (IX. A)

            3. Jarmila Pálenkášová (VIII. A)

            Cena poroty: Dávid Gímeš (IX. A)

             

            Víťazom aj postupujúcim srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie krásne umelecké vystúpenia! 

          • Budujeme vzťah človeka a lesa

          • Podujatie prebieha pravidelne v období "Dňa Zeme". Je to deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Slávnostné otvorenie 17. ročníka Lesníckych dní sa konalo 21. apríla 2023 na námestí SNP vo Zvolene. Zúčastnili  sa ho žiaci 1. stupňa našej školy. Cesta autobusmi ubehla žiakom veľmi rýchlo. Po príchode sa presunuli do centra Zvolena. Celé námestie bolo premenené na jednu veľkú, živú lesnú učebňu. Žiaci sa zapojili do rôznych interaktívnych úloh, do tvorivých dielní, videli rôzne lesnícke činnosti, výrobky z dreva a parožia. S rešpektom sledovali aj ukážky sokoliarov. Unavení, ale múdrejší a plní nových zážitkov sa vrátili domov. Sme radi, že môžeme aj takouto formou budovať u žiakov pozitívny vzťah človek – les. 

          • Nie sme voči Zemi chladní

          • Každoročne, už od roku 1970, si 22. apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Ani naši žiaci však nezostali voči pálčivým environmentálnym otázkam chladní a spoločne s učiteľmi dňa 21. 4. 2023 zorganizovali celoplošné čistenie priestorov obce Vígľaš, školského areálu a priľahlých oblastí.

          • Teoretické "entrée" k praktickým aktivitám

          • V piatok 21. apríla 2023 sa v našej škole uskutočnila prednáška pána Jána Valkoviča, ktorý sa zaoberá problematikou ochrany životného prostredia. V prednáške s témou Živá planéta našim žiakom priblížil témy udržateľného rozvoja, vplyvu človeka na prírodu a separovania a recyklovania odpadu. Žiaci sa následne v besede po prednáške veľmi aktívne zaujímali o danú problematiku a pán Valkovič sa snažil odpovedať na všetky zvedavé otázky. Po ukončení besedy sa žiaci tak ako každý rok vybrali do rôznych častí našej obce, aby v rámci Dňa Zeme pozbierali odpad a skrášlili okolie školy. V tento deň sme teda teóriu environmentálnej výchovy efektívne spojili s praxou.

          • Kritickým myslením k budúcnosti

          • Tri žiačky 8. A triedy sa 21. 4. 2023 zúčastnili olympiády v kritickom myslení na SOU v Detve. Súťažilo sa v dvoch kolách, kde súťažiaci odpovedali na otázky a vyhodnocovali informácie pomocou kritickej analýzy. V konkurencii 9 tímov sa našim zverenkyniam podarilo obsadiť krásne 2. miesto. Podujatie ako hosť zastrešoval europoslanec Vladimír Bilčík, ktorý žiakom odpovedal na otázky o budúcom smerovaní Európskej únie a Slovenska. Gratulujeme našim žiačkam k úspechu a želáme bystrú myseľ pri kritickom spracovaní údajov aj v budúcnosti.

          • Narcisy opäť pomáhali

          • Dňa 20. apríla 2023 sa uskutočnil ďalší ročník charitatívnej zbierky Ligy proti rakovine - Deň narcisov. Naši žiaci sa ako dobrovoľníci opäť zúčastnili tejto zmysluplnej akcie. V našej základnej škole a v obci Vígľaš zbierka vyniesla peknú sumu 400 Eur. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli na pomoc onkologickým pacientom! Zároveň Vám pripomíname, aby ste tento rok nezabudli absolvovať preventívnu prehliadku u Vášho lekára, pretože prevencia je najdôležitejšou zbraňou v boji proti rakovine.

          • SUPER MEGA DIGI DAY aj u nás

          • Žiaci druhého stupňa sa dňa 19. 4. 2023 zapojili do unikátneho projektu, ktorý bol z celoeurópskeho hľadiska jedinečný a originálny. Prvýkrát sa uskutočnilo medzinárodné celodenné živé vysielanie odborníkov na digitálnu bezpečnosť pre široké vrstvy obyvateľstva. A my sme boli pri tom! Doobedný blok bol totiž určený práve žiakom a skúsení lektori si pre žiakov pripravili štyri workshopy zamerané na témy internetovej bezpečnosti: fake news, dezinformácie, hoaxy, bezpečná komunikácia, wellbeing a pod. Naši žiaci sa tak pripojili k desiatkam českých a slovenských škôl, ktorým bezpečnosť na internete nie je ľahostajná.   

          • IQ olympiáda

          • 17. 4. 2023 sa 4 žiaci našej školy - Peter Murín (6. A), Martina Veličová (6. A), Michal Vrba (7. A) a Jakub Farbiak (9. A) -  zapojili do IQ olympiády, ktorá je určená pre žiakov ZŠ. Školské kolo prebehlo online formou. Súťaž nepreveruje "naučené" vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať a je zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí. Je zostavená ako sada logických úloh. Najúspešnejšou riešiteľkou je Marina Veličová.

          • Hurá škola!

          • Už viem rátať do desať, viem sa pekne učesať, 

            poznám ruku pravú, ľavú, poznám žito, chrústa, ťavu... 

            Hurá škola! Sláva veda! Bez školy sa vyžiť nedá! 

            Dňa 13. a 14. apríla 2023 sa konal v našej škole zápis budúcich prvákov. Všetkým rodičom a deťom blahoželáme k úspešnému zápisu detí do našej školy. Ďakujeme Vám, vážení rodičia, za prejavenú dôveru, ďakujeme Vám za uznanie, ďakujeme Vám za slová chvály, ktoré na adresu našej školy zazneli. Sme presvedčení, že rozhodnutie rodičov zapísať deti do našej školy budú vždy pokladať za šťastný krok, ktorý pre svoje deti v živote urobili. Pričiníme sa o to všetci. Tešíme sa v septembri na našich budúcich prvákov. 

          • Šiestačky bojovali s číslami

          • Dňa 12. 4. 2023 sa v CVČ Trend v Detve uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády v kategóriách Z6, Z7 a Z8. Zúčastnili sa ho aj úspešné riešiteľky domáceho kola, žiačky 6. ročníka: Linda Bystrianska, Katarína Bellová a Martina Veličová. Martina Veličová sa stala úspešnou riešiteľkou okresného kola MO a obsadila 4. miesto.

          • Logici aj u nás

          • 3. apríla 2023  sa konalo školské kolo Logickej olympiády intelektovo nadaných detí, ktorého sa zúčastnil žiak 6. A triedy Peter Murín. Ako úspešný riešiteľ postupuje do finálového kola, ktoré sa uskutoční dňa 10. mája 2023 na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vígľaš 436
      • Riaditeľka školy: 045/5380228; Školská jedáleň : 045/5380301
      • 962 02 Vígľaš Slovakia
      • ŠDK: balaz.m@zsviglas.sk
      • IČO: 54856418
      • DIČ: 2121807435
      • No-one, s.r.o. IČO: 47 519 029 Sídlo: Frankovská 1/F, 831 01 Bratislava Telefón: +421 905 701050 E-mail: gdpr@no-one.sk
      • Všeobecné právne podmienky Prístupom na webovú stránku zsviglas.edupage.org a prehliadaním jej obsahov dávate súhlas s uvedenými podmienkami. Ak s týmito podmienkami nesúhlasíte, neotvárajte, prosím našu webovú stránku! Všeobecné informácie Správca stránky vyvinul maximálne úsilie v záujme zabezpečenia toho, aby všetky informácie, uverejňované na webovej stránke a podstránkach webovej adresy zsviglas.edupage.org, boli správne a platné v momente ich uvedenia na týchto stránkach. Napriek tomu správca ani výslovne, ani implicitne neručí za informácie, poskytované prostredníctvom tejto webovej stránky a vyhradzuje si právo kedykoľvek, bez predchádzajúceho oznámenia vykonať úpravy a opravy. Správca nezodpovedá za žiadne nepresnosti alebo nedostatky na tejto webovej stránke. Akékoľvek rozhodnutie, založené na informáciách uvedených na webovej stránke zsviglas.edupage.org patrí do výlučnej zodpovednosti používateľa. Správca nepreberá zodpovednosť za žiadne straty alebo škody, vyplývajúce z prístupu k webovej stránke alebo jej informáciám, resp. z ich neprístupnosti alebo ich použitia. Správca nepreberá žiadnu zodpovednosť za obsah web serverov tretích strán, na ktoré existujú prepojenia z tohto web servera. Správca nezodpovedá za tie prípadné škody, straty a náklady, ktoré vzniknú následkom používania webovej stránky, jej prípadnej nefunkčnosti, nesprávneho fungovania, prevádzkovej poruchy, nepovolenej zmeny údajov kýmkoľvek, ani za škody pochádzajúce z oneskorenia prenosu informácií, pôsobenia počítačového vírusu, poruchy linky alebo systému, alebo z iných podobných príčin. Autorské práva Na webovej stránke zsviglas.edupage.org, akýkoľvek uvedený obrazový, zvukový či textový obsah, resp. ich umiestnenie sú chránené v zmysle autorského zákona. Ich akékoľvek použitie je možné výlučne len s predchádzajúcim výslovným písomným súhlasom správcu. Pri preberaní a šírení údajov z webovej stránky zsviglas.edupage.org a jej podstránok musí byť uvedený ako zdroj informácií zsviglas.edupage.org a príslušný elektronický súbor nesmie byť v tejto súvislosti obsahovo ani inak pozmeňovaný. Dovoľujeme si Vás upozorniť, že používanie v protiklade s uvedenými podmienkami, resp. od nich odlišné môže mať za následok občianskoprávne, trestnoprávne a autorskoprávne postihy. Správca bude vystupovať proti každému porušeniu práv, o ktorom získa informácie. Ochrana osobných údajov Pri vypĺňaní formulárov môžu byť požadované niektoré informácie, ktoré môžu byť potrebné na vybavenie požiadaviek používateľov stránky. Správca okrem týchto vedome poskytnutých údajov nespracováva ani nezískava žiadne ďalšie informácie o používateľovi.
    • Prihlásenie