• Vzájomná výmena skúseností na Sicílii (Erasmus+)

          • V rámci nášho projektu Moderná škola – šťastní žiaci, ktorý je financovaný z prostriedkov programu Erasmus+, sa v dňoch od 27. marca do 1. apríla 2023 traja pedagogickí zamestnanci našej školy zúčastnili mobilty v základnej škole Instituto Comprensivo G. Pagoto v Trapani na Sicílii. Cieľom mobilty bolo formou job-shadowing (pozorovania pri práci) sledovať výchovno-vzdelávací proces v hostiteľskej škole priamo na vyučovaní, pričom hlavná pozornosť bola zameraná na úroveň inklúzie. Naši učitelia sa každý deň zúčastňovali vyučovacích hodín a vyučovacích aktivít podľa rozvrhu a možností hostiteľskej školy. Okrem vyučovacích hodín priamo v škole sa tiež zúčastnili aj mimoškolských akcií, ktoré boli organizované v hostiteľskej škole počas týždňa pobytu na Sicílii. Prvou akciou bola exkurzia so žiakmi a pedagógmi na vojenskom letisku v Trapani pri príležitosti storočnice letectva v Taliansku. Druhou akciou bola návšteva Kostola duší v očistci, ktorý je preslávený tým, že v ňom každoročne organizujú počas Veľkej noci procesiu Misteri di Trapani. Poslednou mimoškolskou akciou bola prehliadka mesta Trapani s vybranými pedagógmi a žiakmi hostiteľskej školy, pri ktorej mohli obdivovať krásne barokové pamätihodnosti, prístav, soľné nádrže a stredoveké mestečko Erice. Dúfame, že v budúcnosti budeme spoluprácu s partnerskou školou rozvíjať v prostredí eTwinning a následne aj osobne - návštevou našich žiakov a pedagógov v Trapani.

          • Šamilovec nám ukázal svoje prírodné bohatstvo

          • Cvičenia v prírode nás už tradične vedú na zaujímavé miesta v lone prírody. Ani tie koncoročné neboli výnimkou. Dňa 21. 6. 2023 sme tak mali možnosť obdivovať krásne panorámy kopca Šamilovec a ocitnúť sa v blízkosti končiara Korčína, kde sme nazreli do poľovníckeho posedu a dozvedeli sa množstvo zaujímavostí o prikrmovaní a pozorovaní zvierat žijúcich v tejto lokalite. Svoje cenné vedomosti a skúsenosti nám odovzdal náš nebojácny sprievodca, Stanislav Fábry, za čo mu veľmi pekne ďakujeme.  

          • Detva v závere roka ponúkla poučenie, gastrozážitok i zábavu

          • Hurá, náš prvý koncoročný výlet bol, ako sa patrí. My, prváci, sme nadšení. Aj sme sa niečo naučili, aj sme si niečo vyrobili. Zmrzlinové poháre boli mňamkové a po náročnom pochode dolu Detvou sme si pochutili na skvelej pizzi. A pred cestou domov sme si aj trošku zašportovali.

            Za cieľ svojej cesty na školskom výlete si 20. 6. 2023 vybrali mesto Detva aj druháci. Vybrali si aj vynikajúci deň so slnečným počasím, dobrou náladou a odhodlaním poznávať históriu mesta. Všetko sa im podarilo a splnilo, pretože navštívili Podpolianske múzeum, stále expozície Ovce moje, ovce...,Valaská kultúra na Podpoľaní, historickú výstavu Detva v kontexte Vígľašského panstva a Slovenské ľudové hudobné nástroje. Zúčastnili sa výtvarných tvorivých dielní regionálneho charakteru s témou Detviansky čepiec - kapka. K výletu neodmysliteľne patrí aj spoločný obed. V pizzerii Seki si druháci pochutili na výbornej pizzi alebo na palacinkách. Spoločne sa zahrali na novom ihrisku. Boli aj na zmrzline, veď aké by to bolo, keby práve tú neochutnali. Cestou naspäť sa unavení a spokojní vrátili vlakom späť do Vígľaša.

          • Na Orave dobre, na Orave zdravo

          • Žiaci 5., 7. a 9. ročníka sa spoločne vybrali po stopách histórie preskúmať Oravu, severný región Slovenska. Svoju púť začali plavbou po ikonickej vodnej nádrži Orava, kde sa mohli pokochať nádhernými výhľadmi, užiť si škrekot čajok a navštíviť Slanický ostrov s kostolíkom a cintorínom tvoriaci poslednú spomienku na zaplavené obce počas výstavby vodného diela. Okrem priehrady túlavé topánky našich žiakov zaviedli na Oravský hrad ako dominantu celého regiónu. V prítomnosti sprievodcu žiaci postupne vystúpali cez viac ako 700 schodov do najvyšších častí hradu, vďaka čomu sa im celý región ocitol akoby na dlani. Nabalení novými poznatkami mali žiaci možnosť vyrabovať stánky so suvenírmi a s dobrou štebotavou náladou diskutovať o zážitkoch z výletu na ceste autobusom domov.

          • 3D modelovania či robotiky sa nebojíme

          • Dňa 6. 6. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili aj robotickej olympiády. Súťažili v troch disciplínach. Vyskúšali si 3D modelovanie aj programovanie robotickej ruky. Súťažilo dvanásť tímov. Michaela Svitaňová a David Vaslík skončili na peknom piatom mieste. Zástupcovia z 8. A triedy, Petra Nina Macháčková a Alexander Šelc, na výbornom šiestom mieste. Našim odvážlivcom ďakujeme a veríme, že sa na tejto zaujímavej súťaži zídeme aj o rok.

          • Šikovný kocúr nás očaril

          • Hoci sme už Dňu detí dali zbohom, naši žiaci dňa 6. 6. 2023 dostali oneskorený, ale o to vzácnejší darček. Bol ním celoškolský výlet za poznaním tajov kultúry, noblesy a krás operného umenia. A to v podobe detskej rozprávkovej opery na motívy príbehu Charlesa Perreaulta z roku 1697. Toto dielo (El gato con botasšpanielskeho skladateľa Xaviera Montsalvatgeho dostalo na scéne Štátnej opery fantazijnú podobu, ktorej sa potešili aj naši žiaci, diváci. ​​​​​​​

            Decká boli hneď v úvode interaktívne vtiahnuté do deja, ktorý bol prerozprávaný mačacou pestúnkou Matildou (Eva Lucká). Postupne tak pred ich očami ožl príbeh Kocúra v čižmách, ktorý vďaka svojej šikovnosti oženil svojho pána, chudobného mlynára, s krásnou princeznou. Opera nestratila svoje čaro aj napriek tomu, že jej zrod sa datuje už do roku 1948, kedy im život v podobe príťažlivých melódií vdýchol práve spomínaný Montsalvatge.

            Okrem nádherného zážitku si žiaci z predstavenia odniesli aj vzácne poznanie, že opera skutočne patrí k syntetickým žánrom snúbiacim viaceré druhy a formy umenia (tanec, spev, hudba, výtvarné a divadelné umenie), a právom sa tak radí k útvarom, ktoré povznášajú ducha. Navyše, pridanou hodnotou pre našich žiakov bol aj výchovný aspekt tohto "výletu" v podobe kreovania kultúrnosti či kultúrneho správania sa, uvedomenia si dôležitosti divadelného bontónu, vhodného "dress kódu" a zásad spoločenskej etikety.

            Dôkazom toho, že sa nám tieto princípy skutočne podarilo naplniť, bola aj veľmi lichotivá spätná väzba od zamestnancov a hercov opery, ktorí nešetrili chválou na našich žiakov. A tak, a nielen za to, Vám milí žiaci ďakujeme! Určite si to ešte spoločne zopakujeme.   

          • Mama, otec, dospievam!

          • Dňa 5. 6. 2023 sa uskutočnili v našej škole prednášky s odbornou lektorkou Mgr. Vierou Holecovou o správnom fyzickom, psychickom a sociálnom vývoji. Žiaci 3. a 4. ročníka absolvovali prednášku na tému Na svete nie si sám/sama. Žiaci 5., 6., 7. ročníka: chlapci – Na štarte kmužnosti a dievčatá - Dospievam, alebo život plný zmien. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka - Kľúč ku vzťahom. Prednášky boli obsahovo rôznorodo veku primerané a zamerané na fyzické, psychické a sociálne dozrievanie v období puberty, dodržiavanie vhodnej životosprávy a vytváranie si správnych hygienických návykov, vzťahy. Výklad lektorky Mgr. Viery Holecovej bol zaujímavý a otvorený, na profesionálnej úrovni. Žiaci si z prednášky určite odniesli veľa užitočných poznatkov. 

          • Máj, máj, máj, zelený...

          • Váľanie mája bolo aj v minulosti významnou súčasťou kalendárneho zvykoslovia. Na dedinách to bola spoločenská udalosť, kde sa ľudia stretli. Tak tomu bolo aj dňa 2. 6. 2023, keď sme sa spoločne s občanmi obce rozlúčili  smájom pri Obecnom úrade vo Vígľaši. Svojím vystúpením, spevom vígľašských ľudových piesní sme potešili prítomných. Samozrejme, bolo pripravené aj občerstvenie. 

          • Veľtrh sa podaril, nápadmi obdaril

          • 1. júna 2023 sme spoločne neoslávili iba Medzinárodný deň detí, ale bol to tiež deň, kedy sme oslavovali detskú fantáziu, kreativitu, šikovnosť, inovatívnosť a nadšenie z bádania. Veľtrh nápadov nám práve v tento deň ukázal, ako veľmi dokážu byť decká zapálené pre konkrétne témy jednotlivých predmetov a ako umne dokážu svoje zručnosti a vedomosti pretaviť do zmysluplných projektov.​​​​​​

            Jednotlivé triedy či žiacke kolektívy si tak pre verejnosť pripravili ukážky rôznorodých aktivít, prác, diel, nápadov a projektov, ktoré interaktívnym spôsobom odprezentovali nielen svojim spolužiakom, ale aj zvedavým návštevníkom. Obdivovať sme tak mohli umelú liaheň kuriatok či živý včelí úľ, zapájali sme sa do aktivít so šifrovaním a lego stavebnicami, skúmali sme pohyblivý model slnečnej sústavy, vychutnávali si triednu kontaktnú Zoo, používali sme funkčnú meteostanicu, utekali sme z únikovej miestnosti, rozprávali sa s interaktívnymi bustami historických osobností, vyrábali sme detské hračky, inovatívne (dvojjazyčne) sme rozvíjali kvalitu života a spoznávali umenie, podnecovali sme kultúrnosť duše prostredníctvom divadelného predstavenia, spoznávali sme rôznorodé piktogramy i nebezpečné účinky alkoholu. Bolo toho neúrekom! A predsa sa nám podarilo jednoznačne preukázať talent a tvorivosť žiakov pri medzipredmetovom prepájaní vedomostí a zručností z jednotlivých vedných oblastí, pri digitalizácii a efektívnom prezentovaní výsledkov svojej práce.​​​​​​​

            Účinne sme tiež implementovali rôzne moderné metódy (CLIL, kooperatívne učenie, výskum, objavovanie, dramatizácia, využívanie IKT a i.) a formy projektového vyučovania (v duchu aktuálne prebiehajúceho projektu Erasmus+ s názvom Moderná škola – šťastní žiaci), a podchytili tak potenciál našich žiakov v osobitných oblastiach vzdelávania.

            Jednotlivé triedy či žiacke kolektívy ešte čaká vyhodnotenie samotných aktivít či projektov v podobe slávnostného odovzdávania cien pre najinovatívnejšie práce. To na nás čaká na záver školského roka, kedy sa všetci dozvieme, kto získa prestížny titul Mozog školy. Rozhodnutie poroty však vôbec nebude jednoduché! Naši žiaci totiž preukázali nesporný talent a kreatívny vklad pri riešení a tvorbe svojich návrhov. Presne tak, ako sa na správny Veľtrh nápadov patrí! Ďakujeme!         

          • Beseda o právnych dôsledkoch konania

          • Dňa 29. 5. 2023 sa v našej škole uskutočnila beseda žiakov 8. a 9. ročníka s JUDr. Ivanou Tršovou Rejdovjanovou na tému Právne dôsledky konania. Keďže trestná činnosť mládeže je nebezpečný spoločenský jav, je potrebné ho odstrániť hneď v jeho začiatkoch. Špecifický prístup k trestnej zodpovednosti mladistvých je odôvodniteľný najmä požiadavkou osobitnej starostlivosti, ktorú im má spoločnosť venovať. Mladiství majú väčšiu šancu na prevýchovu, začlenenie do spoločnosti a eliminovanie kriminálneho správania. Aj to bolo dôvodom, aby sa žiaci mohli osobne stretnúť s pani Tršovou a klásť otázky, diskutovať o právnych dôsledkoch konania mladistvých.

          • My sme malí prváci

          • Školský rok ubehol ako voda a naši prváci sa naučili čítať, písať, počítať, radi spievajú, cvičia aj maľujú. Splnili všetky úlohy, ktoré boli pre nich pripravené, a preto ich veľkí spolužiaci deviataci s hrdosťou pasovali na riadnych žiakov našej školyNašim prvákom želáme veľa radosti z učenia a veľa dobrých kamarátov.

          • Neformálne stretnutie s budúcimi prváčikmi

          • Aj tento rok podporný tím našej školy zorganizoval neformálne stretnutie budúcich prváčikov a ich rodičov s pedagógmi školy. 5. mája popoludní sa stretli na spoločnom posedení, na ktorom sa rodičia oboznámili, ako svojmu dieťaťu pomôcť, aby bolo pripravené do prvého ročníka. Špeciálna pedagogička školy spolu s pani učiteľkou budúcich prvákov pripravili pre rodičov teoretické vysvetlenie formou prezentácie a rozhovoru. Následne si deti, budúci prváci, spoločne so svojimi rodičmi prostredníctvom rôznych pripravených aktivít mohli vyskúšať svoje schopnosti a zručnosti.
            Veríme, že naše stretnutie prispelo k budúcej pozitívnej spolupráci s rodičmi a deti sa do školy budú tešiť.

          • Vianočná besiedka

          • Keď sa zaligoce v detských očkách odraz stromčeka a šťastím výska pri odbaľovaní každého darčeka, je tu dlho očakávaný vianočný čas, na ktorý sa teší každý z nás. My sme prišli pozdraviť všetkých vás.

            Čarovné predvianočné obdobie v materskej škole vždy vrcholí milým vianočným pásmom spojeným s vystúpením detí, na ktoré sa  trpezlivo pripravujú počas celého mesiaca december. Veríme, že sme ním potešili všetkých prítomných a navodili tú pravú vianočnú atmosféru.

            Prajeme všetkým sviatky plné lásky, pokoja  a radosti.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Vígľaš 436
        • Riaditeľka školy: 045/5380228; Školská jedáleň : 045/5380301
        • 962 02 Vígľaš Slovakia
        • ŠDK: balaz.m@zsviglas.sk
        • IČO: 54856418
        • DIČ: 2121807435
        • No-one, s.r.o. IČO: 47 519 029 Sídlo: Frankovská 1/F, 831 01 Bratislava Telefón: +421 905 701050 E-mail: gdpr@no-one.sk
        • Všeobecné právne podmienky Prístupom na webovú stránku zsviglas.edupage.org a prehliadaním jej obsahov dávate súhlas s uvedenými podmienkami. Ak s týmito podmienkami nesúhlasíte, neotvárajte, prosím našu webovú stránku! Všeobecné informácie Správca stránky vyvinul maximálne úsilie v záujme zabezpečenia toho, aby všetky informácie, uverejňované na webovej stránke a podstránkach webovej adresy zsviglas.edupage.org, boli správne a platné v momente ich uvedenia na týchto stránkach. Napriek tomu správca ani výslovne, ani implicitne neručí za informácie, poskytované prostredníctvom tejto webovej stránky a vyhradzuje si právo kedykoľvek, bez predchádzajúceho oznámenia vykonať úpravy a opravy. Správca nezodpovedá za žiadne nepresnosti alebo nedostatky na tejto webovej stránke. Akékoľvek rozhodnutie, založené na informáciách uvedených na webovej stránke zsviglas.edupage.org patrí do výlučnej zodpovednosti používateľa. Správca nepreberá zodpovednosť za žiadne straty alebo škody, vyplývajúce z prístupu k webovej stránke alebo jej informáciám, resp. z ich neprístupnosti alebo ich použitia. Správca nepreberá žiadnu zodpovednosť za obsah web serverov tretích strán, na ktoré existujú prepojenia z tohto web servera. Správca nezodpovedá za tie prípadné škody, straty a náklady, ktoré vzniknú následkom používania webovej stránky, jej prípadnej nefunkčnosti, nesprávneho fungovania, prevádzkovej poruchy, nepovolenej zmeny údajov kýmkoľvek, ani za škody pochádzajúce z oneskorenia prenosu informácií, pôsobenia počítačového vírusu, poruchy linky alebo systému, alebo z iných podobných príčin. Autorské práva Na webovej stránke zsviglas.edupage.org, akýkoľvek uvedený obrazový, zvukový či textový obsah, resp. ich umiestnenie sú chránené v zmysle autorského zákona. Ich akékoľvek použitie je možné výlučne len s predchádzajúcim výslovným písomným súhlasom správcu. Pri preberaní a šírení údajov z webovej stránky zsviglas.edupage.org a jej podstránok musí byť uvedený ako zdroj informácií zsviglas.edupage.org a príslušný elektronický súbor nesmie byť v tejto súvislosti obsahovo ani inak pozmeňovaný. Dovoľujeme si Vás upozorniť, že používanie v protiklade s uvedenými podmienkami, resp. od nich odlišné môže mať za následok občianskoprávne, trestnoprávne a autorskoprávne postihy. Správca bude vystupovať proti každému porušeniu práv, o ktorom získa informácie. Ochrana osobných údajov Pri vypĺňaní formulárov môžu byť požadované niektoré informácie, ktoré môžu byť potrebné na vybavenie požiadaviek používateľov stránky. Správca okrem týchto vedome poskytnutých údajov nespracováva ani nezískava žiadne ďalšie informácie o používateľovi.
      • Prihlásenie