• Posledný deň pred prázdninami s pravou vianočnou atmosférou

          • Posledný deň vyučovania v tomto kalendárnom roku sme si teda poriadne užili. Aby sme si čakanie na vianočné prázdniny spríjemnili, pripravili sme si množstvo pekných vianočných aktivít. Žiaci prvého stupňa sa premenili na pravých trhovníkov a zorganizovali pre ostatných žiakov, učiteľov, ale aj rodičov a starých rodičov tradičný vianočný jarmok s nádhernými, ručne vyrábanými dekoráciami či dobrotami. Žiaci druhého stupňa zase veselo spievali pri vianočnom karaoke, športovali pri volejbalovom turnaji či relaxovali pri krásnej vianočnej rozprávke. Samozrejme, už tradične nechýbali pochutiny z našej Čaviarničky a pravý vianočný punč. Spokojným a uvoľneným nám už nič nebránilo v tom, aby sme nateraz zámavali škole a naplno si užili jeden z najkrajších sviatkov v roku. Aj vám všetkým ostatným prajeme, aby boli tohtoročné Vianoce najmä plné lásky a porozumenia!

          • Obnovená tradícia pohladila dušu

          • S radosťou môžeme konštatovať, že sa do našej školy po niekoľkoročnej prestávke znovu navrátila krásna tradícia. 21. 12. 2023 sa všetci žiaci školy, učitelia, rodičia i starí rodičia zúčastnili Slávnostnej vianočnej akadémie v Kultúrnom dome vo Vígľaši, ktorá nás, aspoň na chvíľku, prinútila zastaviť, utíšiť sa a pookriať. Za jej realizáciu ďakujeme nielen talentovaným žiakom našej školy, ale najmä dramaturgickému a pedagogickému talentu Mgr. Ľudmily Farbiakovej. Popri jemných tónoch vianočných kolied a slovách novoročných vinšov sme uzreli tiež tradičnú betlehemskú hru v podaní našich talentovaných žiakov prvého aj druhého stupňa. Tradícia týchto hier pritom siaha do dávnej minulosti. Vyvinuli sa v mestskom prostredí z latinských vianočných básnických textov, ktoré boli súčasťou liturgie. Verše sa postupne prestali spievať latinsky, prešli do reči ľudu a začali sa dramatizovať. Pribúdal text aj interpreti, až napokon prestali byť súčasťou liturgie a nadobudli formu divadelného predstavenia, ktoré sa hralo na námestí pred kostolom po bohoslužbách. Vidiečania tieto divadlá odpozorovali a preniesli ich vo vlastnej úprave do svojho prostredia. Dedinskí betlehemci sa obliekli do miestnych krojov a do rytmu búchali palicami. Betlehemské spevohry tak približovali blahozvesť blížiacej sa Svätej noci a prinášali ju do jednotlivých domov. A my ďakujeme našim žiakom, že ju priniesli aj k nám, do našich uponáhľaných duší...

          • Vianočné dielne u tretiakov

          • V čase pred Vianocami sme sa rozhodli našim tretiakom v spolupráci s rodičmi a starými rodičmi ponúknuť aktívne strávené popoludnie bez počítačov, mobilov a iných výdobytkov „modernej doby“ a zorganizovať pre nich „Vianočné tvorivé dielne“. Zrealizovali sa 19. 12. 2023 v 3. A triede. Pozvaní na ne boli všetci, ktorí mali chuť niečo pekné na najkrajšie sviatky v roku vytvoriť, alebo sa chceli len niečo nové naučiť. Na tvorivých dielňach boli ponúknuté viaceré zaujímavé techniky na prípravu vianočných dekorácií aj vďaka kreatívnym rodičom a starým rodičom. Toto vianočné obdobie je čas, keď sa otvárajú ľudské srdcia naplnené láskou. Každý z nás v tomto období chce z tejto lásky venovať veľkú časť aj iným ľuďom. Tvorivé dielne žiakov tretieho ročníka naplnili toto posolstvo. Spolu srodičmi, starými rodičmi vytvorili výrobky, ktoré potešia nejedno srdiečko. 

          • Vo vianočnom čase sme potešili aj srdcia tých najstarších

          • S vianočnými vinšami, básňami, koledami a Betlehemskou hrou sme 18. – 19. 12. 2023 zavítali aj do domovov seniorov Slatinka vo Zvolenskej Slatine a Dolinka v Očovej. Pod vedením Mgr. Ľudmily Farbiakovej žiaci svojím spevom, recitáciou, „hereckým umením“ a veselou náladou vyčarili úsmev na tvárach a potešili srdiečka všetkých seniorov.

          • Úspešná šestica pokorila Pytagoriádu

          • V decembri (konkrétne 12. - 13. 12. 2023) sme spomedzi našikovnejších žiakov 3. až 8. ročníka zvolili tých, ktorí nás budú reprezentovať v okresnom kole tohtoročnej Pytagoriády. V školskom kole súťaže sa preverovali najmä ich logické, algoritmické, aritmetické a geometrické schopnosti v podobe matematických príkladov a slovných úloh, ktoré bolo navyše nutné vyriešiť v čo najkratšom čase. Sme hrdí, že z veľkého množstva záujemcov vzišla šestica tých najúspešnejších (Nina Kopcsáková, Filip Sliacky, Matias Gajdoš, Marek Kravec, Dominik Hrčka, Martina Veličová), ktorí budú hájiť česť našej školy aj v ďalších postupových kolách súťaže. Gratulujeme a držíme palce!

          • Dobroty, piesne i ľadové dobrodružstvo

          • Vitaj, vitaj, Mikuláš, vitaj medzi nami, 

             prišli sme ťa pozdraviť veselými hrami.  

            Vitaj v našej škole, milý Mikuláš, 

            vyzerali sme ťa z okna toľko ráz.  

            Kožuštek a dlhú bielu bradu máš,  

            vitaj, vitaj, medzi nami, milý dedko náš.  

            Po tej dlhej ceste konečne už zlož  

            pri našich nohách ten svoj veľký kôš.  

            Vieme, že z tých darov aj nám niečo dáš,  

            vitaj, vitaj medzi nami, milý Mikuláš. 

             

            Na sviatok sv. Mikuláša sa tešíme celý rok. Dňa 6. decembra do našej základnej školy zavítala mikulášska nálada.  Hneď ráno v škole čakal ozajstný sv. Mikuláš aj s pomocníkmi – anjelom a  čertom. Rozdávali sladké prekvapenia tým, ktorí poslúchali. Mikuláš sa na každého milo usmial a všetky deti na 1. stupni mu spoločne  zaspievali na chodbe piesne. Všetci si šťastní niesli svoje adventné kalendáre od anjela, za  ktoré poďakovali. Potom sa v triedach učili sviatočne, ,,mikulášsky“. ​​​​​​​​​​​​​

            Žiaci druhého stupňa sa potešili nielen sladkými dobrotami, ale aj dobrodružným výletom k bránam Zimného štadióna vo Zvolene. Tam si spolu s učiteľmi spríjemnili mikulášsky deň pohybom a smiechom. O tom, že sa všetkým na korčuliach páčilo, svedčia aj naše fotky plné usmiatych a šťastných tvárí. 

            Mikulášsky sviatok je pre nás predzvesťou blížiacich sa Vianoc, ktorých sa mnohí  už nemôžeme dočkať. Tešíme sa na pečenie medovníčkov  a ozdobovanie  stromčeka.  

            Ďakujeme, Mikuláš, za tie krásne chvíle,  

            za darčeky od teba, za úsmevy milé.  

            Stretneme sa o rok zas,  

            príď, Mikuláš, medzi nás. 

          • Mikuláš v kine

          • Dňa 5. 12. 2023 žiaci 1. stupňa navštívili kino vo Zvolene. Žiaci dostali ,,do čižmičky“ krásnu animovanú rozprávku Čarovná Lienka a Čierny Kocúr. Spoločne s pani učiteľkami prežili krásny spoločný deň na punči, návštívili Vianočnú dedinku a vianočné trhy. 

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorého cieľom je potešiť neznámeho seniora, sa zapojila aj celá naša škola. Do krabíc sme zabalili okrem dobrôt a drobných darčekov aj kúsok svojho srdiečka. Veríme, že naše darčeky potešia a rozveselia tých, ktorí budú tráviť vianočné sviatky bez rodín či príbuzných. Touto cestou im všetkým želáme hlavne veľa zdravia. Našim pedagógom, žiakom a ich rodičom ďakujeme, že neváhali ani chvíľku a s obrovskou chuťou sa zapojili do tejto milej vianočnej tradície. 

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Vígľaš 436
        • Riaditeľka školy: 045/5380228; Školská jedáleň : 045/5380301
        • 962 02 Vígľaš Slovakia
        • ŠDK: balaz.m@zsviglas.sk
        • IČO: 54856418
        • DIČ: 2121807435
        • No-one, s.r.o. IČO: 47 519 029 Sídlo: Frankovská 1/F, 831 01 Bratislava Telefón: +421 905 701050 E-mail: gdpr@no-one.sk
        • Všeobecné právne podmienky Prístupom na webovú stránku zsviglas.edupage.org a prehliadaním jej obsahov dávate súhlas s uvedenými podmienkami. Ak s týmito podmienkami nesúhlasíte, neotvárajte, prosím našu webovú stránku! Všeobecné informácie Správca stránky vyvinul maximálne úsilie v záujme zabezpečenia toho, aby všetky informácie, uverejňované na webovej stránke a podstránkach webovej adresy zsviglas.edupage.org, boli správne a platné v momente ich uvedenia na týchto stránkach. Napriek tomu správca ani výslovne, ani implicitne neručí za informácie, poskytované prostredníctvom tejto webovej stránky a vyhradzuje si právo kedykoľvek, bez predchádzajúceho oznámenia vykonať úpravy a opravy. Správca nezodpovedá za žiadne nepresnosti alebo nedostatky na tejto webovej stránke. Akékoľvek rozhodnutie, založené na informáciách uvedených na webovej stránke zsviglas.edupage.org patrí do výlučnej zodpovednosti používateľa. Správca nepreberá zodpovednosť za žiadne straty alebo škody, vyplývajúce z prístupu k webovej stránke alebo jej informáciám, resp. z ich neprístupnosti alebo ich použitia. Správca nepreberá žiadnu zodpovednosť za obsah web serverov tretích strán, na ktoré existujú prepojenia z tohto web servera. Správca nezodpovedá za tie prípadné škody, straty a náklady, ktoré vzniknú následkom používania webovej stránky, jej prípadnej nefunkčnosti, nesprávneho fungovania, prevádzkovej poruchy, nepovolenej zmeny údajov kýmkoľvek, ani za škody pochádzajúce z oneskorenia prenosu informácií, pôsobenia počítačového vírusu, poruchy linky alebo systému, alebo z iných podobných príčin. Autorské práva Na webovej stránke zsviglas.edupage.org, akýkoľvek uvedený obrazový, zvukový či textový obsah, resp. ich umiestnenie sú chránené v zmysle autorského zákona. Ich akékoľvek použitie je možné výlučne len s predchádzajúcim výslovným písomným súhlasom správcu. Pri preberaní a šírení údajov z webovej stránky zsviglas.edupage.org a jej podstránok musí byť uvedený ako zdroj informácií zsviglas.edupage.org a príslušný elektronický súbor nesmie byť v tejto súvislosti obsahovo ani inak pozmeňovaný. Dovoľujeme si Vás upozorniť, že používanie v protiklade s uvedenými podmienkami, resp. od nich odlišné môže mať za následok občianskoprávne, trestnoprávne a autorskoprávne postihy. Správca bude vystupovať proti každému porušeniu práv, o ktorom získa informácie. Ochrana osobných údajov Pri vypĺňaní formulárov môžu byť požadované niektoré informácie, ktoré môžu byť potrebné na vybavenie požiadaviek používateľov stránky. Správca okrem týchto vedome poskytnutých údajov nespracováva ani nezískava žiadne ďalšie informácie o používateľovi.
      • Prihlásenie