• Privítali sme zvolenských hokejistov

          • Zvolenský hokej oslavuje už 90 rokov. Toto jubileum sme spolu s hokejovým klubom oslávili aj my. V priestoroch školy sme totiž privítali niekoľkých aktuálnych hráčov tímu, ktorí si pre ich verných fanúšikov pripravili autogramiádu a fotenie. Najväčšiu radosť však spôsobil brankár Roman Petrík, ktorého si naše detská pamätali aj z pôsobenia v neďalekej Detve. Samozrejme, rozdali sa aj vstupneky na sobotný zápas Zvolena s Nitrou.  Napriek tomu, že zápas nedopadol víťazne, naši žiaci na "zimáku" pripravili fantastickú atmosféru a ukázali, akého veľkého športového ducha v sebe majú. 

          • Vianočná besiedka

          • Keď sa zaligoce v detských očkách odraz stromčeka a šťastím výska pri odbaľovaní každého darčeka, je tu dlho očakávaný vianočný čas, na ktorý sa teší každý z nás. My sme prišli pozdraviť všetkých vás.

            Čarovné predvianočné obdobie v materskej škole vždy vrcholí milým vianočným pásmom spojeným s vystúpením detí, na ktoré sa  trpezlivo pripravujú počas celého mesiaca december. Veríme, že sme ním potešili všetkých prítomných a navodili tú pravú vianočnú atmosféru.

            Prajeme všetkým sviatky plné lásky, pokoja  a radosti.

          • Alexander ocenený za kamarátsky a ľudský prístup

          • Dňa 20. 12. 2022 sa žiak 6. ročníka Alexander Gonda zúčastnil slávnostneho vyhodnotenia Detský čin Podpoľania. Do pilotného projektu sa zapojili viac ako 4 školy z nášho regiónu. Ocenený bol každý čin, ktorý bol zapojený do projektu. Každá pomoc sa predsa cení, a v dnešnej dobe je to krásny pocit vedieť, že si stále vieme navzájom pomáhať, pozerať sa aj na druhých a nemyslieť iba na seba. Ďakujeme Alexovi za jeho kamarátsky a ľudský prístup.

          • Vianočné trhy ponúkli vône, chute i sviatočnú atmosféru

          • Dňa 20. 12. 2022, v predvianočnom týždni, sa naša škola zmenila na pravé a nefalšované trhovisko. Žiacke kolektívy si totiž pre svojich spolužiakov, učiteľov i náhodných zvedavcov z radov rodičov pripravili rázovité vianočné a regionálne výrobky - pochutinky, dekorácie, drobnôstky, hračky či ozdôbky. A skutočne! Podarilo sa! Od rána sme sa všetci nechali unášať krásnou predvianočnou atmosférou, ktorú podporili aj dobroty našej sviatočnej čaviarničky. 

          • Milujeme Mikuláša

          • V utorok 6.12.2022 zavítala mikulášska nálada aj do našej školy. Panovala sviatočná nálada u malých aj veľkých. Pre prvý stupeň si sv. Mikuláš vyhradil triedne návštevy, a postupne tak navštívil prvý až štvrtý ročník. Výraznú pomoc mu pri tejto náročnej činnosti zabezpečili pomocníci anjel a čert.
            Žiaci prvého stupňa navštívili kino vo Zvolene a spoločne s pani učiteľkami si pozreli film Neobyčajný svet.
            Žiaci druhého stupňa sa spolu s Mikulášom a pomocníkmi korčuľovali v Detve na zimnom štadióne.
            Deň sv. Mikuláša vniesol medzi školské lavice prvý silnejší vánok sviatočnej adventnej nálady, ktorá v našej škole panuje už od začiatku adventu a vyvrcholí vianočnými sviatkami. Medzitým však bude tento sviatočný adventný čas popretkávaný ešte množstvom akcií, ktoré sa budú snažiť čaro tohto obdobia stále viac umocňovať.

            Dnešného dňa hrdina
            „víťaz“ meno znamená.
            Svetom chodí dedko náš,
            dobrý známy Mikuláš.
            Bohatý bol, vychovaný,
            horlivosťou testovaný.
            Bludy riešil, mučenie,
            slobodu i väzenie.
             

            By čistotu zachoval,
            veno dcéram daroval,
            otcovi do okna z lásky,
            by vyhladil jeho vrásky,
            čo z chudoby svojej mal,
            potajme tam mešce dal.
            Vďačnosť z toho činu vzišla,
            aj k nám táto správa prišla.
            Každý rok nám darček nosí,
            tajomnosťou radosť rosí.

          • V jednoduchosti je krása

          • Dňa 5.12.2022 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili tvorivých aktivít zameraných na tradičnú ľudovú kultúru regiónu Podpoľania. Cez dotyky s prírodnými materiálmi hľadali cesty k pochopeniu života našich predkov, ktorí si sami vyrábali veci každodennej potreby, veci jednoduché a jednoducho krásne, aj na Vianoce. Žiaci si vyrábali vianočné ozdoby ako v minulosti, z príbytkov starých a prastarých rodičov. Z dlhých stebiel vykúzlili čarovné vianočné okrasy inšpirované všestrannosťou prírodných materiálov a tradičnými Vianocami. Pod vedením šikovných rúk skúsenej lektorky Mgr. M. Černákovej sa žiacke prvé dekorácie zo slamy vydarili a domov si žiaci odniesli vlastnoručné vianočné ozdoby, do ktorých vložili srdce i spomienky.

          • Výborná strelecká bilancia našich skúsených i začínajúcich strelcov

          • 1.12.2022 usporiadal ŠSK Mesta Brezno záverečné kolo Krajskej školskej streleckej ligy v streľbe zo vzduchových zbraní, ktorých sa zúčastnila aj naša škola. Vzhľadom na to, že sa pretekov mohli zúčastniť iba strelci, ktorí spĺňali určité kritériá, zastupovali nás skúsené strelkyne Silvia Gáborová a Alexandra Klimová, ktoré veľmi efektívne doplnil začínajúci Marek Kravec.

            V disciplíne VzPu zlamovacia Marek Kravec obsadil skvelé 16. miesto z 38 klasifikovaných, keď v prvom kole strelil 199 bodov, v druhom 241 a v treťom kole 243 bodov. Za zmienku stojí aj fakt, že bol najmladším strelcom súťaže.

            V kategórii do 14 rokov nás reprezentovala Alexandra Klimová, ktorá obsadila konečné 7. miesto, keď v prvom kole strelila 237 bodov, v druhom fantastických 277 a v treťom kole 264 bodov.

            V kategórii do 16 rokov strieľala Silvia Gáborová, ktorá si vybojovala 6. miesto, keď v prvom kole strelila 264, v druhom 245 a v treťom kole 248 bodov. Táto kategória bola zlúčená s chlapcami, pretože súťažiacich nebolo tak veľa ako v iných kategóriách. Medzi dievčatami do 16 rokov teda zvíťazila.

            V súťaži družstiev sme obsadili (aj s mladým Marekom Kravcom) výborné 4. miesto, keď sme v prvom kole strelili 700 bodov, v druhom 763 a v treťom kole 755 bodov.

            V disciplíne VzPu ISSF 40 v zlúčenej kategórii mladších a starších dievčat si  Silvia Gáborová vybojovala 6. miesto výkonmi 404.8, 403.0 a v treťom kole fantastických 416.9 bodov, čím sa stala celkovou víťazkou 3. kola aj medzi dievčatami, aj medzi chlapcami. Hneď za ňou sa na 7. mieste umiestnila Alexandra Klimová s dobrými vyrovnanými výkonmi 408.6, 408.7 a 407.5 bodov.

            Všetkým srdečne gratulujeme.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Projekt Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok spája generácie ľudí po celom Slovensku a stáva sa milou vianočnou tradíciou. Cieľom je potešiť nám/Vám neznámeho seniora žijúceho v zariadení pre seniorov, prípadne osamelo vo vlastnej domácnosti. Veľká väčšina ľudí žijúcich v zariadeniach nemá žiadnych príbuzných, prípadne sa nestretávajú, a preto práve náš darček môže byť ich darčekom jediným a občas i posledným. Preto do krabičky od topánok sme spoločne v triedach zabalili určite okrem jednotlivých kategórií vecí aj obrovský kus svojho srdca. Ďakujeme všetkým pedagógom, rodičom, žiakom, že máte srdce na správnom mieste a spoločne sme sa zapojili do projektu. A ešte väčšia vďaka, že láske k seniorom vedieme spoločne a učíme aj naše deti. Každá pripravená krabička bola výnimočná a vyskladaná z lásky. V mene našich starkých už teraz za Vašu lásku ďakujeme. Ďakujeme Vám všetkým za to, že robíte tento svet krajším...

          • Naša ekologická budúcnosť

          • Naši žiaci sa zúčastnili súťaže Tvoja ekologická budúcnosť, na ktorej predstavili svoje nápady, ako znížiť množstvo všade sa hromadiaceho odpadu. Žiaci šiesteho a ôsmeho ročníka predstavili tiež nápady, ako kompostovať v záhradách, recyklovať papier, využiť staré oblečenie na tvorbu nových výrobkov či ako naložiť s plastovými vrchnákmi od fliaš. Hoci boli naše nápady kreatívne, súťaže sa zúčastnilo mnoho ďalších škôl a prvé dve postupové miesta sa nám tentokrát nepodarilo obhájiť. Výsledok nás však vôbec nemrzí. Nešlo o to, kto vyhrá, ale o samotnú účasť a propagáciu našich nápadov, ktorú posúvajú myslenie ľudí k ekologickejšiemu vnímaniu svojho okolia. Planétu máme predsa len jednu a je na nás, ako to bude navôkol vyzerať.

          • Technický talent

          • 25. 11. 2022 sa žiaci 8. a 9. ročníka (M. Svitáňová, Z. Žiaková, J. Farbiak, A. Šelc a S. Knoblauch) zúčastnili súťaže Technický talent. Súťaž organizovala SOŠ - technická vo Zvolene. Žiaci si zmerali sily vo vedomostných súťažiach, ale aj v súťažiach zručnosti. V silnej konkurencii 15 škôl žiaci neboli úspešní, ale aj napriek tomu im ďakujeme za účasť.

          • Naše technicky zdatné deviatačky

          • Dňa 24. 11. 2022 sa naši žiaci v Detve zúčastnili dvoch súťaží. Na Talentoch pre firmy nás reprezentovali žiaci 9. ročníka (M. Grešš, D. Vaslík a J. Farbiak). Do okresného kola technickej olympiády postúpili v kategórii „A“ M. Svitáňová a Z. Žiaková a v kategórii „B“ N. Hanulíková. Na výbornom 3. mieste skončili žiačky M. Svitáňová a Z. Žiaková. Srdečne gratulujeme a ostatným ďakujeme za účasť a krásnu reprezentáciu.

          • Išli sme si po výhru!

          • Dňa 25. 6. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili Dňa obce vo Vígľaši. Žiaci krúžku varenia sa zapojili do súťaže v pečení zemiakových placiek. Naši žiaci získali krásnu cenu: kúpanie vo wellness centre Vígľašského zámku. Po výhru si išli 18. 11. 2022. Zámok ich privítal vo večernej atmosfére. Kúpanie sa deťom páčilo a tešia sa aj na ďalšie pečenie placiek.

          • Náš klimatický odkaz

          • Dňa 11. 11. 2022 sa žiačky Vanessa Markusová, Melissa Markusová a Zuzana Jombíková zúčastnili súťaže pre základné školy na Spojenej škole v Detve pod záštitou poslanca Európskeho parlamentu Roberta Hajšela s názvom Tvoj klimatický odkaz. Súťaže sa zúčastnilo 8 družstiev, ktoré posielali odkaz starostom, poslancom a celej Európskej únii, prostredníctvom ktorého navrhovali opatrenia, ako zmierniť dopady klimatickej krízy vo svojom okolí. Dievčatá so svojím projektom ,,Eko-spaľovňa“ obsadili celkové druhé miesto. V rámci svojej vekovej kategórie skončili na prvom mieste. Dievčatám preto blahoželáme a pevne veríme, že sa zúčastnia aj ďalších podobných súťaží.

          • Čaviarnička Zámočka opäť otvorená

          • S radosťou môžeme konštatovať, že po dlhšej pandemickej pauze sme 4. 11. 2022 opäť obnovili činnosť našej obľúbenej čaviarničky Zámočky, ktorá prináša nielen vôňu čerstvého čaju a kávy rozliehajúcu sa chodbami našej školy, ale aj možnosť pochutiť si na originálnych domácich dobrotách v spoločnosti svojich spolužiakov, kamarátov.

            ​​​​​​​

            Tento originálny projekt, ktorý k nám zavial z ďalekých Košíc, za návštevu rozhodne stojí. V našej škole sa vám tak opäť raz za mesiac otvoria brány Čaviarničky Zámočky, v ktorej si žiaci, učitelia či rodičia môžu pochutnať na sladkom koláči a dôsledne pripravenom čaji. Počas prestávok či rodičovských stretnutí si takto môžeme spríjemniť čas aj takýmto oddychom. 

            Jedinečný projekt (podľa vzoru Čaviarničky Drabky na ZŠ Drábová v Košiciach) je zaujímavý tým, že si žiaci majú možnosť skúsiť aj zručnosti, ktoré ich pripravujú priamo pre prax. Rozvíjajú svoje organizačné, komunikačné, propagačné a kooperačné schopnosti, prirodzene vytvárajú priestor pre inklúziu, pre napĺňanie sociálnych zručností a väzieb, vlastnú samostatnosť. Podstatným elementom projektu/aktivity je teda to, že žiaci si všetko pripravujú bez nejakej výraznejšej pomoci. ​​​​​

            Príjemné spestrenie bežného školského dňa počas prestávok snáď žiaci a učitelia uvítajú a ukážu nám, že dať si zásteru nie je hanba. Vyzbierané peniaze budú použité na zveľaďovanie samotnej čaviarničky, aj keď ambíciou do budúcnosti je, aby vyzbierané peniaze poputovali pre občianske združenia, ktoré pôsobia vo Vígľaši, na zveľaďovanie samotnej obce či na charitatívne účely (tak, ako to bolo zvykom počas predchádzajúcej činnosti čaviarničky). V budúcnosti však plánujeme aj besedy, literárne večery, koncerty, kinovečery či divadelné predstavenia. Veríme, že s vašou pomocou sa náš zámer podarí.

            BRÁNY ČAVIARNIČKY OPÄŤ OTVÁRAME V MIKULÁŠSKOM TÝŽDNI!

          • Nezabudnuteľný zážitok

          • Žiaci 3. ročníka navštívili kontaktnú ZOO vo Zvolene. Bol to naozaj nezabudnuteľný zážitok. Žiaci mali možnosť zmerať si svoju odvahu, a veru u niektorých bola naozaj veľká. Kto by to bol povedal? Páni organizátori  nám zaujímavou formou podali množstvo informácií o plazoch či jašteroch. No o nič menej zaujímavé boli aj pavúky. Odchádzali sme späť do školy plní emócií a s krásnymi zážitkami. Samozrejme, nechýbala  ani pizza, a tak sa tento deň stal dokonalým.

          • Tenerife ponúklo vedomosti i zážitky

          • V dňoch od 23.10.2022 do 29.10.2022 sa traja pedagogickí zamestnanci našej školy zúčastnili odborných kurzov v rámci projektu Moderná škola – šťastní žiaci, na ktorý sme získali grant z programu Európskej únie Erasmus+. Tieto odborné kurzy boli organizované talianskou spoločnosťou Europass Teacher Academy a uskutočnili sa na španielskom ostrove Tenerife.

            Kurzy prebiehali v anglickom jazyku v malom campuse v starobylom univerzitnom meste San Cristobal de la Laguna. Naši učitelia sa zúčastnili týchto kurzov: Google for education, Enviromental education a CLIL for education. Okrem nových poznatkov získaných na kurzoch sa naši zamestnanci stretli a podelili o svoje skúsenosti s pedagógmi z celej Európy.

            Súčasťou návštevy Tenerife nebolo len samotné vzdelávanie, ale aj aktivity zamerané na spoznávanie kultúry a prírody tohto krásneho ostrova – návšteva sopečného pohoria Pico de Teide, prechádzka s turistickým sprievodcom po meste San Cristobal de la Laguna, večera s tradičnými jedlami a tancami, plavba plachetnicou s pozorovaním veľrýb. Naši pedagógovia budú získané poznatky uplatňovať v následných aktivitách v rámci projektu Moderná škola – šťastní žiaci.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský   svet.

            Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

                                                                                             J. Kennedy     

            Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.

            Tento rok tento sviatok pripadol na 24. októbra a tohtoročnou témou bolo Ako máme radi našu školskú knižnicu.

            Tento významný deň sme sa rozhodli patrične osláviť aj v našej škole. Pedagógovia našej školy si počas hodín pripravili zaujímavé aktivity so svojimi žiakmi. Väčšina z nich sa odohrávala v školskej knižnici alebo v triedach.

            Aktivity boli rôznorodé, zábavné, zaujímavé, vtipné. Veríme, že si všetci spoločné hodiny užili - žiaci aj učitelia.

            Pedagógom ďakujeme za pripravené aktivity, žiakom za výbornú spoluprácu.

            Tešíme sa na ďalší ročník v budúcom školskom roku.

          • 13. ročník projektu Záložka do knihy spája školy

          • Medzinárodný mesiac školských knižníc (International School Library Month) vyhlásil v roku 2008 James Henri, prezident Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), pri príležitosti 10. výročia Medzinárodného dňa školských knižníc (International School Library Day). Cieľom projektu je nadviazanie kontaktov medzi slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh.

            Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do tohto skvelého projektu.

            Naši školáci sa veľmi potešili, že sa opäť budú môcť realizovať a prostredníctvom záložky do knižky imaginárne spojiť s kamarátom z inej obce. Žiaci mali z tvorby záložiek veľkú radosť. Vytvorili záložku do knihy, na ktorú ľubovoľnou technikou stvárnili tému:

            Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie

            a vymenili si ju so žiakmi z  pridelenej partnerskej školy zo ZŠ Zemplínska Teplica. Zo ZŠ nám prišli krásne záložky, ktoré deti veľmi potešili. Spolu s balíčkom prišla aj kniha poviedok – Poviedky z Kerestúra (ľudový názov obce). Záložky potešili a hneď našli miesto v čítaných knihách.

          • S umeleckým prednesom k tretiemu miestu

          • Dňa 5. 10. 2022 sa žiak Peter Murín (VI. A), ako jediný zástupca zo školy, zúčastnil regionálneho kola súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej prózy s názvom Timravina studnička. Jeho kroky viedli do Starej radnice vo Zvolene, kde svoje rozprávačské majstrovstvo konfrontoval so súťažiacimi z celého regiónu. S pôvodným prozaickým textom od Janka Jesenského sa popasoval bravúrne, a tak si zo súťaže odniesol krásne 3. miesto. Za vzornú reprezentáciu Peťovi ďakujeme a ku krásnemu výkonu aj z celého srdca blahoželáme. Len tak ďalej! 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vígľaš 436
      • Riaditeľka školy: 045/5380228; Školská jedáleň : 045/5380301
      • 962 02 Vígľaš Slovakia
      • ŠDK: balaz.m@zsviglas.sk
      • IČO: 54856418
      • DIČ: 2121807435
      • No-one, s.r.o. IČO: 47 519 029 Sídlo: Frankovská 1/F, 831 01 Bratislava Telefón: +421 905 701050 E-mail: gdpr@no-one.sk
      • Všeobecné právne podmienky Prístupom na webovú stránku zsviglas.edupage.org a prehliadaním jej obsahov dávate súhlas s uvedenými podmienkami. Ak s týmito podmienkami nesúhlasíte, neotvárajte, prosím našu webovú stránku! Všeobecné informácie Správca stránky vyvinul maximálne úsilie v záujme zabezpečenia toho, aby všetky informácie, uverejňované na webovej stránke a podstránkach webovej adresy zsviglas.edupage.org, boli správne a platné v momente ich uvedenia na týchto stránkach. Napriek tomu správca ani výslovne, ani implicitne neručí za informácie, poskytované prostredníctvom tejto webovej stránky a vyhradzuje si právo kedykoľvek, bez predchádzajúceho oznámenia vykonať úpravy a opravy. Správca nezodpovedá za žiadne nepresnosti alebo nedostatky na tejto webovej stránke. Akékoľvek rozhodnutie, založené na informáciách uvedených na webovej stránke zsviglas.edupage.org patrí do výlučnej zodpovednosti používateľa. Správca nepreberá zodpovednosť za žiadne straty alebo škody, vyplývajúce z prístupu k webovej stránke alebo jej informáciám, resp. z ich neprístupnosti alebo ich použitia. Správca nepreberá žiadnu zodpovednosť za obsah web serverov tretích strán, na ktoré existujú prepojenia z tohto web servera. Správca nezodpovedá za tie prípadné škody, straty a náklady, ktoré vzniknú následkom používania webovej stránky, jej prípadnej nefunkčnosti, nesprávneho fungovania, prevádzkovej poruchy, nepovolenej zmeny údajov kýmkoľvek, ani za škody pochádzajúce z oneskorenia prenosu informácií, pôsobenia počítačového vírusu, poruchy linky alebo systému, alebo z iných podobných príčin. Autorské práva Na webovej stránke zsviglas.edupage.org, akýkoľvek uvedený obrazový, zvukový či textový obsah, resp. ich umiestnenie sú chránené v zmysle autorského zákona. Ich akékoľvek použitie je možné výlučne len s predchádzajúcim výslovným písomným súhlasom správcu. Pri preberaní a šírení údajov z webovej stránky zsviglas.edupage.org a jej podstránok musí byť uvedený ako zdroj informácií zsviglas.edupage.org a príslušný elektronický súbor nesmie byť v tejto súvislosti obsahovo ani inak pozmeňovaný. Dovoľujeme si Vás upozorniť, že používanie v protiklade s uvedenými podmienkami, resp. od nich odlišné môže mať za následok občianskoprávne, trestnoprávne a autorskoprávne postihy. Správca bude vystupovať proti každému porušeniu práv, o ktorom získa informácie. Ochrana osobných údajov Pri vypĺňaní formulárov môžu byť požadované niektoré informácie, ktoré môžu byť potrebné na vybavenie požiadaviek používateľov stránky. Správca okrem týchto vedome poskytnutých údajov nespracováva ani nezískava žiadne ďalšie informácie o používateľovi.
    • Prihlásenie