• Opäť v škole

          • Stíchlo pole, zavial vietor,
            škola brány otvára.
            Všetkých žiakov veľkých, malých,
            do náručia zvoláva.
            Vôňu poľa, šelest lesov
            nesieme si v pamäti.
            Teraz zas nám do lavice
            jasné slnko zasvieti.
            A pre pánov učiteľov
            pozdrav z našej záhradky.
            To sú kvietky, čo sme z jari
            sami siali na hriadky.
            Zazvoň krajom, naša pieseň,
            nech zvie mesto, dedina,
            že pre všetky šťastné deti
            školský rok dnes začína.

             

            Elena Čepčeková: Opäť v škole

          • Leto plné hier, aktivít a zážitkov

          • V dňoch 1. 7. až 8. 7. a 22. 8. až  26. 8.2022 organizovala naša základná škola Denný tábor (v dvoch uvedených turnusoch), na ktorom čakal prihlásených žiakov týždeň plný pestrého programu.

            V prvom termíne sme zažili veľa zábavy, smiechu a hier. Náš tábor sa začal v škole. Prvý deň sme súťažili a hľadali pirátsky poklad. V druhý deň nášho tábora sme sa vláčikom odviezli do Lučenca, kde sme navštívili synagógu a mestský park. Náš výlet sme zakončili vynikajúcim obedom a zmrzlinkou. Veľký výlet sme si urobili do Starého Smokovca. Tam sme zažili kopec zábavy v Tricklandii a v Dinoparku. Ďalším a nezabudnuteľným výletom bol výlet na Masarykov dvor. Tu sme sa povozili na koníkoch a vybláznili sa vo wellness centre. Posledný deň nášho tábora sme zakončili v našej školičke. Tu sme si pripravili súťaže, opekali sme špekačky a na záver každý dostal sladkú pozornosť a diplom. Na prvý prázdninový týždeň nikdy nezabudneme.

            VIAC FOTOGRAFIÍ z 1. turnusu NÁJDETE V ODKAZE - KOMPLETNÁ GALÉRIA 1

            Rovnako pestrý bol aj program druhého turnusu. Prvýkrát sme sa po prázdninách zvítali v pondelok v našej škole. Pripravená už pre deti bola Športová olympiáda, pri ktorej si decká vyskúšali streľbu zo vzduchovky a vyrobili si originálne tričko. Na záver dňa bol každý športovec ocenený hodnotnými medailami. V utorok sme sa vydali na celodenný výlet do Banskej Bystrice. Tu, vo Vile Dominika Skuteckého, deti spoznali krásu jeho diela a zažili prostredníctvom tvorivých dielní a zážitkového učenia atmosféru Benátok. V stredu nás čakal výlet do Vydrovskej doliny pri Čiernom Balogu. Lesnícky skanzen a jazda naozajstným vláčikom poháňaným parnou lokomotívou bol pre deti nezabudnuteľným zážitkom. Do poslednej chvíle nám prialo aj počasie, športový beh do autobusu nám však už odpustiť nemohlo. Vo štvrtok sme navštívili Podpolianske múzeum v Detve, kde sme si prezreli zaujímavú výstavu. Deti upútali vystavené hudobné nástroje, píšťaly, fujary či kroje. Súčasťou našej návštevy boli aj tvorivé dielne, kde si deti osvojili základy plstenia a vyrobili malú spomienku na toto zaujímavé predpoludnie. V popoludňajšom čase sme v našej školskej kuchynke piekli sladké dobroty. No a piatok bol v znamení rozprávok. Deti v maskách čakali rôzne zábavné hry na túto tému, tombola či kino s pukancami. Stihli sme vyskúšať aj nové ihrisko v Detve. Rozlúčili sme sa s hrejivým pocitom pri srdci, že sme voľný čas počas letných prázdnin pomohli „našim deťom“ vyplniť zábavne a zmysluplne.

            VIAC FOTOGRAFIÍ z 2. turnusu NÁJDETE V ODKAZE - KOMPLETNÁ GALÉRIA 2.

            Tešíme sa na Vás všetkých v septembri!!!

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022  sa uskutočnilo 30.6.2022  v areáli našej základnej školy.  Pani riaditeľka školy PaedDr. Dagmar Budincová poďakovala v príhovore všetkým žiakom, pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom za vykonanú prácu. V krátkom príhovore sa všetkým poďakoval aj starosta obce Ing. Róbert Záchenský. Slávnostné ukončenie zavŕšila rozlúčka našich prvákov s deviatakmi. Pre našich absolventov bol tento rok posledným v tejto škole. Pri piesni ,,My sme super deti“ sa v závere slávnostného ukončenia roztancovali všetky deti našej školy. Potom sa žiaci rozišli do tried, kde ich čakala celoročná výplata – vysvedčenie. Mnohí odchádzali s usmiatou tvárou, niektorí si snáď uvedomili, že musia na sebe ešte popracovať. Teraz nás čaká dvojmesačný oddych, aby sme  načerpali nové sily do ďalšieho školského roka. Všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom školy prajeme príjemný oddych, veľa slnečných dní počas prázdnin a dovolenky. Uvidíme sa opäť v septembri!

          • Dovidenia milá trieda, dovidenia štvrtáci

          • Dňa 30.6.2022 sa prvým stupňom rozliehala pieseň ,,Sme jedna rodina, jeden celok“. Naši ,,najstarší žiaci“ na 1. stupni slávnostne odovzdávali kľúč mladším spolužiakom, tretiakom. Pripravili si pre svojich spolužiakov krátky program, zarecitovali básne, zaspievali.  V závere odovzdali  školský kľúč tretiakom, popriali im veľa úspechov, aby dávali v budúcom školskom roku pozor na svojich mladších spolužiakov, aby sa im darilo, boli zdraví a šťastní. Popriali aj pani učiteľkám: ,,Prajeme Vám na 1. stupni dobrých žiakov, od prvákov po štvrtákov, zdravie, šťastie, trpezlivosť, to každému treba vždy dosť! Dovidenia, milá škola, leto nás už vonku volá!“

          • Za všetko, čo už vieme, zo srdca Vám ďakujeme

          • Za všetko, čo už vieme, zo srdca Vám ďakujeme,

            zaznelo v stredu 29.6.2022  v rytierskej sále zámku Vígľaš, kde sa konala slávnostná rozlúčka žiakov 9. ročníka a detí z MŠ v spolupráci s Obecným úradom vo Vígľaši. Deviataci sa lúčili so školou, so svojimi triednymi učiteľmi, spolužiakmi i všetkými učiteľmi. Ubehlo deväť rokov, počas ktorých sa veľa naučili a je už na nich, aby všetky vedomosti a skúsenosti zúročovali ďalej. Musia vykročiť každý svojou cestou, za ďalším životným „bojom“. Jedna kapitola knihy sa zatvára a jedna otvára. Nám neostáva nič iné len zo srdca zapriať všetkým deviatakom, aby sa im naďalej darilo v štúdiu. Prajeme im na ich ceste veľa šťastia, ďalších úspechov a nových priateľov.

          • Šikovníci odmenení

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do riešenia úloh, ktoré si pre nich pripravila nezisková organizácia TALENTÍDA. Žiaci riešili úlohy s KLOKANKOM, MAKSÍKOM a zaujímavé úlohy si pre žiakov pripravil aj VŠETKOVEDKO. Úlohy preverili ich bystré hlavy a zároveň ich aj zabavili. A veru, máme u nás šikovných žiakov, ktorí si zmerali sily so žiakmi z celého Slovenska a vôbec sa medzi nimi nestratili. Tešíme sa na nové výzvy, ktoré si pre nás TALENTÍDA pripraví v novom školskom roku.

          • Atlantis pre nás praskal vo švíkoch

          • Koniec školského roka je tiež časom koncoročných školských a triednych výletov. Asi najväčšiemu záujmu sa v tomto školskom roku tešil interaktívny technicko-zábavný pavilón Atlantis Center v Leviciach. Navštívili ho totiž žiaci až piatich ročníkov. Postupne (od 22. 6. - 24. 6. 2022) sa teda v Leviciach vystriedali prváci, druháci, tretiaci, štvrtáci aj piataci, aby zažili pristátie vesmírneho záchranného modulu, dychberúce posledné chvíle potápajúceho sa Titanicu či atmosféru honosnej sály Rockfortskej strednej čarodejníckej školy. Zároveň spoznali mechanizmy množstva technických a logických hračiek, navštívili virtuálne 3D štúdio či bublinkový svet.  

          • Projekt zavŕšený, mozog nájdený

          • 17. jún 2022 sa stal dňom, kedy žiaci druhého stupňa našej školy zavŕšili štvormesačné projektové vyučovanie zamerané na rozvoj algoritmického myslenia, programovania, elektrotechnických zručností a základov robotiky prostredníctvom bádateľskej metódy, skúmania, experimentovania a výskumu. Projekt bol finančne podporený Nadáciou Pontis a Nadačným fondom Telekom (ako súčasť národného projektu Enter) a mal podobu Veľtrhu IT nápadov žiakov, ktorý bol prístupný aj širokej verejnosti.​​​​​​

            Samotné projektové vyučovanie bolo tiež podporené aj integrovaným tematickým vyučovaním (štyroch tém: hudba, doprava, robotika, šifrovanie) v rámci vyučovania všeobecnovzdelávacích predmetov ako biológia, geografia, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, fyzika, matematika, slovenský jazyk a literatúra, technika či dejepis.  ​​​​​​​​​​​​​​

            Súčasťou Veľtrhu IT nápadov bolo aj vyhodnotenie individuálnych projektov žiakov a žiackych skupín, ktorí svojou vlastnou iniciatívou, zanietením a kreatívnym prístupom preukázali nielen vášeň pre spomínané témy, ale aj vlastný osobnostný vklad a schopnosť efektívne prezentovať svoje autorské projekty a nápady, ktorých reálnu ukážku sme mali možnosť zhliadnuť priamo na Veľtrhu IT nápadov. Prestížnu cenu Mozog školy Veľtrhu IT nápadov pre rok 2022 tak získali Michal Grešš a David Vaslík (obaja z VIII. A) za svoj projekt inteligentnej domácnosti a automatického zalievača kvetín. Obom srdečne gratulujeme a veríme, že svoje zanietenie využijú aj pri ďalších skvelých projektoch a nápadoch.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Veľtrh IT nápadov tak priniesol nielen príjemnú atmosféru, ale predovšetkým možnosť konfrontácie žiakov a žiackych prác s nekompromisným hodnotením poroty, spolužiakov a verejnosti. Žiacke práce si prišli pozrieť aj mnohí zvedaví rodičia a veríme, že pri zhliadnutí tohto defilé zručností a vedomostí svojich ratolestí pocítili veľkú dávku hrdosti. Na svojich žiakov sme však samozrejme pyšní aj my, učitelia. Preukázali totiž schopnosť  konfrontovať sa s konkurenčným prostredím, schopnosť sebarealizácie, tvorivého myslenia či sebaprezentácie a preukázali tiež svoje nadšenie pri bádaní, skúmaní a odhaľovaní nového. A to sa počíta.

            Ak sa vám však z nejakého dôvodu nepodarilo nášho veľtrhu zúčastniť, ponúkame vám možnosť nahliadnuť do atmosféry tohto dňa prostredníctvom krátkeho videa. 

          • Atléti v akcii

          • V dňoch 8., 9. a 10. 6. 2022 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola v atletike žiakov. Postupne sa na štadióne v Detve predstavili žiaci 7. až 9. ročníka, následne žiaci 5. a 6. ročníka a nakoniec prišiel rad aj na žiakov prvého stupňa.

            Medzi najstaršími žiakmi dosiahli výborné výsledky najmä naši bežci na 300m, keď sa v tejto disciplíne umiestnili na popredných priečkach - Michaela Svitaňová 6. miesto, Michal Grešš 5. miesto, Juraj Dianiška vybojoval bronz za 3. miesto a Terézia Pálenkášová dokonca získala striebornú medailu. Hodnotné výsledky v behu na 800m dosiahli Zuzana Žiaková (8. miesto) a Terézia Pálenkášová (5. miesto), ktorá ukázala, že nie je len úžasná strelkyňa, ale aj výborná bežkyňa.

            Žiaci 5. a 6. ročníka neboli takí úspešní, ale aj medzi nimi nájdeme pár pekných výkonov a umiestnení. Nikola Farbiaková v behu na 600m zaknihovala 8. miesto, Natália Lišková v hode kriketovou loptičkou skočila na 7. mieste a Hanka Žiaková v behu na 60m obsadila siedmu pozíciu a v skoku do diaľky pekné piate miesto. Peter Záchenský v behu na 60m obsadil solídne 8. miesto. Z chlapcov sa najviac darilo Pavlovi Ľuptákovi, ktorý v behu na 60m zabehol štvrtý najrýchlejší čas okresných majstrovstiev.

            V piatok sa v Detve stretli žiaci prvého stupňa a bojovali o cenné kovy v štyroch atletických disciplínach. Našu školu reprezentovalo 20 žiakov a dosiahli až 16 umiestnení v prvej osmičke. Z prvákov Martina Matušková v hode kriketovou loptičkou obsadila 8. miestoMartin Chamula skončil v rovnakej disciplíne štvrtý. Medzi tretiakmi sa najlepšie umiestnili Stanislava Jarábeková v behu na 50m (8. miesto) a Karolína Šelcová v skoku do diaľky (5. miesto).
            Štvrtáci mali viacero pekných umiestnení – Michaela Drdošová skončila ôsma v behu na 400m, Dominik Dianiška a Diana Gáborová zhodne 7. miesto v skoku do diaľky a naša najlepšia štvrtáčka Isabell Knoblauch vybojovala 6. miesto v skoku do diaľky a smolné 4. miesto v behu na 50m.
            Najúspešnejším ročníkom z našej školy boli na pretekoch jednoznačne druháci. Vanda Bystrianska obsadila v skoku do diaľky 8. priečku a v behu na 50m 7. miesto, Matias Gajdoš skončil v hode kriketovou loptičkou na 6. mieste a Karolína Hroncová v rovnakej disciplíne na piatej pozícii. David Výbošťok vybojoval v behu na 50m bronzovú medailuNela Paučová nedala konkurencii žiadnu šancu a v oboch svojich disciplínach - v behu na 50m a v skoku do diaľky - získala suverénne dve zlaté medaily!

            Za pekné výkony a slušné vystupovanie si všetci naši športovci zaslúžia veľkú pochvalu.

          • Džungľa ihriskom i prekážkovou dráhou

          • ,,Zbystrite zmysly a vydajte sa s nami hľadať stopy po nezvestnom Mauglím vo farbách, vôňach a rytmoch džungle. Treba však postupovať opatrne, lebo iba nohy kráčajúce bez hluku, oči vidiace v tme a uši, čo v brlohu zachytia najslabší závan vetra, môžu nájsť cestu na miesto, ktoré je skutočným DOMOVOM.“

            Dňa 8. 6. 2022 žiaci 2.A, 2.B a 4.A navštívili Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene. Hosťujúce Bratislavské bábkové divadlo (BBD) si pripravilo pohybovo-bábkovú inscenáciu Mauglí na motívy Knihy džunglí od Rudyarda Kiplinga. ,,Tvoja stopa je mojou stopou, tvoj brloh je mojím brlohom. Kombinoval sa v nej výrazný pohybový prejav s bábkami, textom, maľovaním a hudbou. Scénu tvorilo vypreparované prostredie džungle, ktorá bola zároveň ihriskom a prekážkovou dráhou, ktorú herci prekonávali počas stopovania Mauglího. Žiakov zaujala scéna, ale aj vedenie bábok hercami, za čo ich odmenili potleskom. Divadelné predstavenie zanechalo v žiakoch veľa krásnych dojmov, o ktorých sa ešte dlho medzi sebou rozprávali. 

            Hosťujúce bábkové divadlo na Rázcestí zaradilo do svojej ponuky aj bábkové divadelné predstavenie s príznačným názvom O sliepke, ktorá sa nikdy nevzdala. Žiaci 1. a 3. ročníka sa tak na chvíľu stali súčasťou príbehu o nezlomnej vôli smiešnej, ale zato odvážnej sliepky Hildy, ktorá po každom neúspechu znovu naberie silu a zvláda rôzne životné situácie na ceste za svojím snom. Zábavný dej, krásna hudba a spev, ale tiež poučný koniec príbehu bol pre žiakov skutočne zážitkom a sme radi, že aj takouto cestou vedieme deti k poznávaniu umenia a kultúry.

          • Váľanie mája

          • V piatok, 3. júna 2022 sa vobci Vígľaš konalo podujatie Váľanie mája. Podujatím sprevádzali naši žiaci základnej školy s pásmom ľudových piesní, pod vedením p. uč. Ľ. Farbiakovej a M. Dianiškovej. Zvalenie mája si zobrali na starosť zruční chlapi z obce, ktorí sa ručnými pílami a sekerkami pustili do podrezania mája. To bolo radosti po zvalení, keď si deti mohli zobrať z mája stužku! V znamení pohodovej atmosféry sa nieslo aj posedenie pri výbornom guľášiku. Veríme, že sa táto tradícia ešte dlho zachová, a že tradície našich predkov nevymiznú. 

          • Svetlušky, roboty i pavúky... na Veľtrhu IT nápadov

          • Poslaním a zámerom našej školy je, aby si žiaci osvojili znalosti a zručnosti využiteľné v budúcom živote a aby dosiahli maximálne vzdelanie v rámci svojich individuálnych možností za pomoci využitia ich záujmov a schopností. Výchovno-vzdelávaciu činnosť preto smerujeme k príprave žiakov na život, ktorý od nich vyžaduje, aby boli schopní kriticky a tvorivo myslieť, rýchlo a účinne riešiť problémy, čím do života pripravujeme človeka - žiaka rozhľadeného, vytrvalého, schopného kooperovať a pracovať v tíme, schopného sebamotivácie k celoživotnému vzdelávaniu.

            Naša škola už v minulosti individuálne implementovala vyučovanie prostredníctvom mikropočítača Micro:bit v rámci tém programovania, avšak iba sprostredkovane a bez možnosti efektívnejšej výučby.

            Vzhľadom na univerzálny potenciál programovateľného mikropočítača Micro:bit sme sa preto v súčasnosti rozhodli (prostredníctvom grantu Nadácie Pontis a projektu Enter Nadačného fondu Telekom) implementovať praktickú stránku programovania nielen do vyučovania informatiky, ale podporovať tiež rozvoj bádateľských zručností, algoritmického myslenia a logiky aj v iných predmetoch v rámci podpory medzipredmetových vzťahov.

            S hrdosťou hlásime, že sa naša snaha stáva realitou, čoho dôkazom je blížiace sa vyvrcholenie nášho projektového vyučovania. V mesiacoch február až jún 2022 sme tak implementovali integrované tematické vyučovanie a bádateľskú metódu prostredníctvom využívania BBC Micro:bit setov, ktoré svojou podstatou podporujú odhaľovanie vzájomných vzťahov v učive, nachádzanie problémov a ich riešenie, experimentovanie či dokazovanie. Prostredníctvom absolvovaných aktivít (kurz IT zručnosti, projektové vyučovanie žiackych kolektívov, tematická výučba) sme chceli podporiť tvorivú činnosť žiakov, rozvinúť ich kritické myslenie a prebudiť ich záujem o poznávanie.

            Výstupom nadobudnutých zručností žiakov bude slávnostná prezentácia triednych a žiackych projektov v rámci Veľtrhu IT nápadov, ktorý sa ukutoční už 17. 6. 2022 v priestoroch vestibulu Základnej školy Jána Drdoša vo Vígľaši. Ide o platformu žiackej vedeckej konferencie, pri ktorej žiaci a žiacke kolektívy konfrontujú svoju vlastnú elektrotechnickú kreativitu s reakciami návštevníkov, zdieľajú svoje originálne nápady, prezentujú nielen seba, ale aj výsledok svojej projektovej činnosti a v neposlednom rade zažívajú svoje prvé ohodnotenie na poli vedeckej a bádateľskej činnosti.

            Veľtrh je v čase od 9:00 hod. do 12:00 hod. prístupný aj pre širokú verejnosť, a teda úplne každý má možnosť pozrieť si kreatívne nápady a práce našich žiakov. Čakajú na Vás automatizované pokladničky či dávkovače krmiva, netradičné hudobné nástroje, svetlušky, svetelné križovatky, inteligentné domácnosti, alarmy na dvere, šifrovacie zariadenia, detektor lži, hračky, roboty i pavúky. 

            Neváhajte preto a príďte podporiť našich žiakov!


            VIAC INFORMÁCIÍ O PROJEKTE:

          • My sme super deti...

          • ... ozývalo sa naším školským dvorom 1. 6. 2022 od rána. To bolo radosti a tanca! Prvý stupeň oslávil Deň detí, ako sa patrí. Od rána doobeda znela hudba, piesne, ozýval sa smiech, všetci sa usmievali a tešili. Ešte aj počasie nám prialo, i keď to ráno nevyzeralo najlepšie. Deti 1. stupňa začali oslavu dňa kreslením na asfalt. Pedagógovia aanimátori (žiaci 7.A triedy) pripravili pre deti 15 stanovíšť. Keďže sme jedna školská rodina, deti sa podelili po 4 tak, aby v každej skupinke boli aj starší, aj mladší. A začala sa zábava. O pol desiatej čakali všetkých výborné špekáčiky, ktoré si všetci opiekli za pomoci pani učiteliek, pani upratovačiek aj pána školníka. A samozrejme, za občerstvenie a špekáčiky ďakujeme tetám kuchárkam. Po výbornej desiatej nasledovali opäť súťaže. Na obed sme sa zišli na školskom dvore, kde sme si vyhodnotili deň, skupiny, súťaže. Veru, milo sme boli prekvapení, keď sme deti vyzvali, aby do mikrofónu povedali, čo sa im páčilo – nepáčilo. Odpovede sa opakovali: ,,Páčilo sa nám všetko.“ Všetky deti čakala aj sladká odmena. V závere mali deti ešte jednu úlohu, poskladať heslo dňa: ,,Priateľstvo je ako zlatá brána a každý z nás má od tej brány kľúč.“ Spoločne sme sa všetci rozlúčili spevom a tancom. My sme superdeti, super pieseň letí...

            Samozrejme, nezabudlo sa ani na tých starších. Špekáčikovú atmosféru si všetci spoločne vychutnali na Pustom hrade, na ktorom strávili jeden krásny slnečný deň spolu so svojimi kamarátmi, s triednymi učiteľmi, s výhľadmi na Zvolen a okolie a s plnými bruškami. Počasie nám veru prialo! A tak sa náš spoločný Deň detí postupne rozjasnil ako slnko na oblohe a každému priniesol vytúžený oddych, radosť z pohybu a blízkosť priateľov. ​​​​​​​

          • Za poznaním minulosti

          • Žiť bez poznania vlastnej minulosti a koreňov je ako žiť bez spomienok, a teda bez podstaty. Toto poznanie nám otvára bránu k pochopeniu dejinných súvislostí, vlastnej identity, národných či kultúrnych špecifík, k pochopeniu vlastného miesta v spoločnosti, seba ako občana. Otvára bránu k pochopeniu, že nič sa nerodí jednoducho, zadarmo, automaticky a bez úsilia. Rovnako, ako nebola jednoduchá a automatická ani naša cesta k vlastnej štátnosti.

            Aj tieto princípy sme sa 31. 5. 2022 pokúsili vštepiť do duší našich najstarších žiakov návštevou "Mekky" nášho kultúrno-politického centra minulosti, teda Martina. Žiaci mali možnosť stretnúť sa priamo s prvým predsedom Matice slovenskej pre členskú základňu a agendu výboru i predsedníctva MS Mgr. Marekom Hanuskom, s ktorým diskutovali o potrebách a aktivitách našej najstaršej kultúrnej inštitúcie, navštívili Literárne múzeum v historickej budove Matice slovenskej a oboznámili sa tam s najpoprednejšími spisovateľmi slovenského literárneho sveta, zhliadli Dom Jozefa Cígera Hronského so všetkými fragmentmi jeho dramatického života i Národný cintorín ako miesto odpočinku mnohých slovenských dejateľov, umelcov či športovcov.

            Veríme, že sme týmto defilé slovenskej kultúrnej nobility minulosti zasiali do duší našich žiakov prvé nezmazateľné semienka hrdosti na ťažko sa rodiacu slovenskú štátnosť, na veľkolepé slovenské dejiny a krásnu kultúru.

          • Neformálne stretnutie

          • Dňa 31. 5. 2022 sme privítali v popoludňajších hodinách v priestoroch našej školy budúcich prvákov a ich zákonných zástupcov na neformálnom stretnutí s pedagógmi školy. Nástup do školy je v živote dieťaťa významný a dôležitý medzník. Predstavuje začiatok novej životnej etapy. S tým prichádzajú nové radosti, ale i povinnosti. Rodičia boli oboznámení, že vývin jednotlivých schopností a zručností je možné podporovať, ale nie urýchľovať, všetko má svoj prirodzený priebeh. Ako svojmu dieťaťu môžu pomôcť pri príprave do 1. ročníka si mali rodičia možnosť vyskúšať. Boli pripravené rozmanité aktivity zamerané na podporu schopností a zručností dieťaťa. Veríme, že uvedené informácie a tipy budú nápomocné k tomu, ako podporovať dieťa. Spoločný úspech možno dosiahnuť len rešpektovaním jeden druhého, vymedzením úloh a pravidelnou komunikáciou. Záleží nám na každej jednej žiačke či žiakovi našej školy. Naším hlavným cieľom je, aby sa naši žiaci do školy tešili, a aby sa v škole dobre cítili. ,,Dovidenia, budúci prváci, vidíme sa spolu v septembri a tešíme sa na Vás.“ 

          • Odteraz už je kadetka!

          • Žiaci ZŠ J. Drdoša Vígľaš reprezentovali našu školu na Majstrovstvách SR v streľbe zo vzduchových zbraní, ktoré sa konali v dňoch 20. - 22. 5. 2022 vo Svätom Petri. V disciplíne VzPu Slávia 30 rán nás reprezentovalo družstvo v zložení Marián Drdoš, Terézia Pálenkášová, Alexandra Klímová. Najlepší výkon v tejto disciplíne podala Terézia, ktorá sa s bodovým skóre 256 bodov umiestnila na 14. mieste. Alexandra s výkonom 254 bodov obsadila 15. miesto. Marián s výkonom 252 bodov nakoniec obsadil 13. miesto, čo stačilo na 6. miesto v súťaži družstiev.
            Terezka Pálenkášová pokračovala v dioptrových disciplínach aj v sobotu a v nedeľu a viedla si skutočne vynikajúco. V disciplíne VzPu 3x20 (trojpolohový štandard) si vybojovala 3. miesto s výkonom 564 bodov a v súťaži družstiev ako členka klubu ŠSK Kriváň v zložení si vybojovala 1. miesto s komfortným náskokom 51 bodov pred ŠSK Elán Svätý Peter. V disciplíne VzPu 40 stoj si vybojovala 8. miesto a v súťaži družstiev v tom istom zložení si vybojovala 3. miesto. V disciplíne VzPu ISSF 40 ľah si vybojovala 11. miesto.
            Súčasťou Majstrovstiev SR bolo aj vyhodnotenie online ligy pre rok 2021/2022, kde si Terezka viedla excelentne a v disciplíne VzPu 40 stoj obsadila 1. miesto, v trojpolohovom štandarde 3x20 2. miesto, v disciplíne VzPu ISSF 40 ľah 3. miesto. Zároveň bola vyhodnotená aj Národná liga mládeže, kde v disciplíne VzPu 40 stoj obsadila 2. miesto, a tak nečudo, že z týchto majstrovstiev, s ktorými sa zároveň lúčila s mládežníckymi súťažami, išla ovešaná medailami a obťažkaná pohármi.

            Fantastická sezóna a fantastický záver medzi mladými strelcami! Odteraz už je kadetka.

          • Vígľaš hostil elitu strelcov

          • Dňa 29. 4. 2022 Základná škola J. Drdoša Vígľaš usporiadala Majstrovstvá kraja v streľbe zo vzduchových zbraní – žiacke (VzPu zlamovacia 30 rán). Pretek bol zároveň aj Cenou starostu obce Vígľaš, ktorý bol rozšírený aj o disciplíny VzPu 40 stoj a VzPu ISSF 40 ľah. Zúčastnilo sa ich 24 škôl, ktoré reprezentovalo 78 strelcov. Pretek mal mimoriadne dobrú organizáciu, keďže sme mali rozhodcovský zbor v zložení Pavel Záchenský, Ing Ján Kulich, Eva Kulichová , Ing. Emília Majerová a Jaroslav Mišove.
            Pretekárov prišiel pozdraviť aj pán starosta, Ing. Róbert Záchenský  a zástupkyňa školy, PaedDr. Anna Murínová.
            Vo Vzduchovej puške Slávia 30 rán našu školu reprezentovali Marián Drdoš (IX. A), Alexandra Klimová (VII. A), Terézia Pálenkášová (IX. A) a trio našich 8-ročných mladučkých strelcov, Veronika Sabolová (III. A), Zuzana Sľúková (III. A) a Nikoleta Drdošová (II. B). Najlepšie si počínal Marián Drdoš, ktorý zvíťazil v kategórii starších žiakov.
            V kategórii starších žiačok Alexandra Klimová obsadila 2. miesto s jednobodovou stratou za víťaznou Karin Hanulíkovou zo Zvolenskej Slatiny. 5. miesto obsadila Terézia Pálenkášová. Táto kategória bola najvyrovnanejšia, pretože strelkyne sa posúvali s jednobodovými odstupmi. Naši strelci sa postarali o prekvapenie tímovej súťaže, kde si vybojovali 1. miesto, a tým aj priamy postup na Majstrovstvá SR – žiacke, ktoré sa uskutočnia 20.5.2022 vo Svätom Petri.
            V disciplíne Zlamovacia puška s oporou sa na 1. mieste umiestnila Veronika Sabolová, ktorá už druhýkrát strelila veľmi krásny výsledok 265 bodov. Na 2. mieste skončila Zuzana Sľúková s výkonom 225 bodov a na 3. mieste Nikoleta Drdošová s rovnakým bodovým výsledkom 225 bodov, avšak s horšou poslednou položkou.
            V disciplíne VzPu 40 stoj sa Terezka Pálenkášová umiestnila na 2. mieste a v disciplíne VzPu ISSF 40 ľah Marián Drdoš tiež obsadil 2. miesto.
            Keďže sme mali veľmi krásny počet štartujúcich strelcov, pretek sa natiahol do neskorých hodín a vyhlásenie sme spravili len za Cenu starostu. Poďakovanie patrí vedeniu školy, p. PaedDr. Budincovej, p. PaedDr. Murínovej a samozrejme starostovi obce, p. Ing. Záchenskému, ktorý pre pretekárov zabezpečil hodnotné ceny. Nesmieme ani zabudnúť na rodičov, ktorí nám nezištne pomáhali, a to konkrétne Petrovi Sľúkovi, Tomášovi Kučerovi a rodine Bartovcov. Všetkým zainteresovaným patrí srdečná vďaka.

          • Les šumel tichučko, akoby niekto na harfách hral (Karel Čapek)

          • Les ukrytý v knihe je celoslovenská kampaň na podporu čitateľskej a prírodovednej gramotnosti detí. 12. ročník je venovaný zvukom a „spevu“ lesa a vnímaniu jeho tajomstiev sluchom. Kampaň poukazuje na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť a podporuje environmentálne vzdelávanie prostredníctvom kníh. Neverili by ste, ako vie lesná pedagogička Ing. Veronika Jaloviarová zaujímavo o lese rozprávať. Asi preto, že sama pre jeho dobro pracuje. V našej knižnici dňa 4.5.2022 navodila tú správnu atmosféru pre žiakov 2. – 4. ročníka. Okrem čítania príbehov z lesa sa žiaci dozvedeli rôzne lesné zaujímavosti, ako je kniha spojená s lesom, čo všetko sa dá vyrobiť z dreva, zaspievali si ľudové piesne na lesnú tému.

          • Slávici sa dotkli našich sŕdc

          • Hudba sa nás dotýka citovo tam, kde to samotné slová nedokážu, hudba nám dáva radosť, potešenie, vie nás obohatiť o príjemné a nezabudnuteľné zážitky. A aj o tom sme sa mohli presvedčiť pri jubilejnom 30. ročníku školského kola súťaže Slávik Slovenka. Mali sme možnosť vidieť skutočne odvážnych interpretov, ktorí sa zhostili svojej úlohy veľmi dobre. Ich príprava a výber piesní nás preniesol do rôznych kútov Slovenska, ľudové piesne v ich podaní boli skutočným hudobným zážitkom nielen pre publikum, ale aj pre porotu, ktorá mala neľahkú úlohu vybrať spomedzi súťažiacich víťazov. Nakoniec sa dohodli na nasledovnom:

            V 1. kategórii sa umiestnili: 1. miesto – Martin Maliniak

                                                        2. miesto – Lucia Šlobárová, Zuzana Sľúková

                                                        3. miesto – Nela Mičudová, Barbora Bartková

            V 2. kategórii sa umiestnili: 1. miesto – Hana Kapcová

                                                        2. miesto – Nataša Slosiariková

                                                        3. miesto – Peter Murín, Ján Baláž

            V 3. kategórii sa umiestnili: 1. miesto – Karin Kopcsáková

                                                        2. miesto – Alexandra Klímová

                                                        3. miesto – Dávid Gímeš

            Špeciálnu cenu, a to cenu poroty, si odniesol spevák Michal Grešš za osobitý prejav a podanie piesní. Všetkým víťazom srdečne blahoželáme, interpertom, ktorí nás budú reprezentovať na okresnom kole súťaže držíme palce a prajeme veľa úspechov. Ďakujeme za ich čas, ktorý venovali príprave piesní, za ich chuť, s akou nám piesne podali a v neposlednom rade i  za ich odvahu.

          • Krásny úspech v umeleckom prednese

          • Sme veľmi radi, že záujem o umelecký prednes v našej škole neupadá. Ba práve naopak. Nielen že sa teší všeobecnej obľube, ale naši zanietení žiaci dokážu obstáť v neľahkej konkurencii v rámci celého regiónu. Preto sme veľmi hrdí, že sa v krajskom kole súťaže v umeleckom prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko preukázal potenciál nášho nadaného rétora, Petra Murína. Vo veľkej konkurencii tak 28. 4. 2022 dokázal pretaviť svoj um do podoby krásneho 3. miesta. Úprimne mu preto gratulujeme a zároveň ďakujeme za to, že tak intenzívne a dlhodobo zveľaďuje svoju záľubu v kráse umeleckého rečníckeho slova.  

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vígľaš 436
      • Riaditeľka školy: 045/5380228; Školská jedáleň : 045/5380301
      • 962 02 Vígľaš Slovakia
      • ŠDK: balaz.m@zsviglas.sk
      • IČO: 54856418
      • DIČ: 2121807435
      • No-one, s.r.o. IČO: 47 519 029 Sídlo: Frankovská 1/F, 831 01 Bratislava Telefón: +421 905 701050 E-mail: gdpr@no-one.sk
      • Všeobecné právne podmienky Prístupom na webovú stránku zsviglas.edupage.org a prehliadaním jej obsahov dávate súhlas s uvedenými podmienkami. Ak s týmito podmienkami nesúhlasíte, neotvárajte, prosím našu webovú stránku! Všeobecné informácie Správca stránky vyvinul maximálne úsilie v záujme zabezpečenia toho, aby všetky informácie, uverejňované na webovej stránke a podstránkach webovej adresy zsviglas.edupage.org, boli správne a platné v momente ich uvedenia na týchto stránkach. Napriek tomu správca ani výslovne, ani implicitne neručí za informácie, poskytované prostredníctvom tejto webovej stránky a vyhradzuje si právo kedykoľvek, bez predchádzajúceho oznámenia vykonať úpravy a opravy. Správca nezodpovedá za žiadne nepresnosti alebo nedostatky na tejto webovej stránke. Akékoľvek rozhodnutie, založené na informáciách uvedených na webovej stránke zsviglas.edupage.org patrí do výlučnej zodpovednosti používateľa. Správca nepreberá zodpovednosť za žiadne straty alebo škody, vyplývajúce z prístupu k webovej stránke alebo jej informáciám, resp. z ich neprístupnosti alebo ich použitia. Správca nepreberá žiadnu zodpovednosť za obsah web serverov tretích strán, na ktoré existujú prepojenia z tohto web servera. Správca nezodpovedá za tie prípadné škody, straty a náklady, ktoré vzniknú následkom používania webovej stránky, jej prípadnej nefunkčnosti, nesprávneho fungovania, prevádzkovej poruchy, nepovolenej zmeny údajov kýmkoľvek, ani za škody pochádzajúce z oneskorenia prenosu informácií, pôsobenia počítačového vírusu, poruchy linky alebo systému, alebo z iných podobných príčin. Autorské práva Na webovej stránke zsviglas.edupage.org, akýkoľvek uvedený obrazový, zvukový či textový obsah, resp. ich umiestnenie sú chránené v zmysle autorského zákona. Ich akékoľvek použitie je možné výlučne len s predchádzajúcim výslovným písomným súhlasom správcu. Pri preberaní a šírení údajov z webovej stránky zsviglas.edupage.org a jej podstránok musí byť uvedený ako zdroj informácií zsviglas.edupage.org a príslušný elektronický súbor nesmie byť v tejto súvislosti obsahovo ani inak pozmeňovaný. Dovoľujeme si Vás upozorniť, že používanie v protiklade s uvedenými podmienkami, resp. od nich odlišné môže mať za následok občianskoprávne, trestnoprávne a autorskoprávne postihy. Správca bude vystupovať proti každému porušeniu práv, o ktorom získa informácie. Ochrana osobných údajov Pri vypĺňaní formulárov môžu byť požadované niektoré informácie, ktoré môžu byť potrebné na vybavenie požiadaviek používateľov stránky. Správca okrem týchto vedome poskytnutých údajov nespracováva ani nezískava žiadne ďalšie informácie o používateľovi.
    • Prihlásenie